Ari-Pekka Liukkonen Tokion olosuhteista – ”Sängystä löytyy pituutta ihan hyvin”

Ari-Pekka Liukkonen on 50 metrin vapaauinnin Euroopan mestari

Ari-Pekka Liukkonen on 50 metrin vapaauinnin Euroopan mestari. (Kuva AOP)

Suomen lippua Tokion olympialaisten avajaisissa kantava Ari-Pekka Liukkonen ei usko Euroopan mestaruutensa vaikuttavan olennaisesti hänen suorituksiinsa olympia-altaassa.

OLYMPIALAISET Keväällä 50 metrin vapaauinnissa Euroopan mestaruuden voittanut Ari-Pekka Liukkonen aloittaa Tokion olympialaisissa kisavelvollisuutensa jo perjantaina. Hän pääsee kantamaan avajaisissa ampuja Satu Mäkelä-Nummelan kanssa Suomen lippua.

Yleisöä ei avajaisiin Tokiossa päästetä, mutta kolmansiin olympialaisiinsa osallistuva Liukkonen odottaa silti hienoa fiilistä.

– Hienoa päästä lipunkantajaksi. Lontoossa olin avajaisissa, mutta Riossa en. Nyt pääsen vähän erilaisessa roolissa avajaisiin. Tosi hienoa. Olympiavoittaja vielä toisena lipunkantajana, eikä sen parempaa seuraa voisi ollakaan.

Tokiossa poikkeusjärjestelyt puhuttavat. Kisojen erikoisuutena ovat seksin estävät pahvisängyt.

Liukkosella pituutta on peräti 208 senttiä. Sopivan mittainen sänky on hänelle Japanista onneksi löytynyt,

– Sängyssä löytyy pituutta ihan hyvin. Täytyisi patja saada vielä sopivan pehmeäksi. Sänky kestää kyllä 100 kiloa, Liukkonen sanoi.

Olympiakylässä kaikki on mennyt Liukkosen mukaan toistaiseksi hyvin.

– Vuorokauden verran oltu vasta. Hyvin on toiminut systeemit. Aika rutiinilla kuitenkin, kun kolmannet olympiakisat on menossa, hän sanoi.

Urheilun lisäksi Liukkonen vaikuttaa kunnallispolitiikassa. Olympialaisissa on tiukkoja sääntöjä, mitä saa kisoissa viestiä ja mitä ei. Poliitikon tapauksessa rajojen vetäminen on haastavaa.

– Olen tottunut siihen, että lajiliiton puolesta on tiukkoja sopimusehtoja. Tämä koskee vain yhtä kisatapahtumaa ja koskee vain yhtä ajanjaksoa. Poliittisia tai muita kannanottoja ei saa sosiaalisessa mediassa ja muualla kirjoitella, mutta haastatteluissa ei ole ongelmia vastata. Se on vähän ristiriitaista kunnallispoliitikkona, kun ei voi somessa mainostaa liikuntalautakunnan puheenjohtajuutta. Mutta näillä mennään, hän sanoi rajoituksista.

Japanissa kansasta suurin osa suhtautuu Tokion olympialaisiin kielteisesti. Liukkonen ymmärtää asian.

– Koronan pelkoa on käsittääkseni taustalla. Samaa olisi luultavasti Suomessakin, jos tuotaisiin ihmisiä kaikista maailman maista. Pelättäisiin, että korona lähtee leviämään. Koronatapauksia nostetaan mediassa esille ja se lietsoo sitä pelkoa. Uskoisin, että fiilikset jää lopulta enemmän positiivisen puolelle.

Liukkonen myös korostaa saaneensa Japanissa harjoitusleirillä ja kisa-alueilla hienon vastaanoton.

– Paikalliset kisakylässä ja harjoituspaikoilla ovat positiivisilla fiiliksillä ja samoin viimeistelyleirillä ja hotellilla oli. Kansa, jonka kanssa olen Paikalliset kovasti vilkuttaa bussiin.

Tokiossa kisa-aikataulu on erikoinen. Loppukilpailut uidaan aamulla, mikä johtuu Pohjois-Amerikan televisiointiajoista.

– Uintien osalta rytmitys erilainen kuin Riossa ja Lontoossa. Alkuerät illalla ja finaalit ja semifinaalit aamulla. Mutta muuten samanlaiset systeemit täällä on kaikin puolin. Poikkeusjärjestelyt tietysti näkyy kaikkialla, mutta niihinkin onneksi on päästy tottumaan jo EM-kisoissa ja muissa kisoissa. Maskien käytöt ja muut eivät tunnu oudoilta, kommentoi Liukkonen olosuhteista.

Valmistautumisessa Liukkosella ei ole ollut huolia. Suunnitelmat ovat pitäneet paitsi että muiden maiden urheilijoiden kanssa kontaktit ovat jääneet vähiin.

– Tosin hyvin on mennyt. On ollut tilaa treenata. Alun perin oli odotuksissa, että oltaisiin päästy viimeistelyleirillä Norjan ja Ruotsin joukkueiden kanssa enemmän treenaamaan, mutta ollaan oltu nyt vaan oman joukkueen kanssa. Nyt olen palautellut ja pyrin latautumaan mahdollisimman hyvin 50 metrille.

Liukkonen oli olympialaisissa aiemmin mukana Lontoossa 2012 sekä Rio de Janeirossa 2016. Niissä kisoissa hänelle ei onnistumisia tullut, joten Tokion tavoitteesta ei ole epäselvyyttä. Kilpailu on toki kovaa,

– Tärkein tavoite, että alkueristä pääsee jatkoon. Edellisissä kisoissa uinnit ovat minulta loppuneet alkueriin. Olisi sitten hereillä, kun 50 metrin vapari alkaa. 100 urheilijasta karsitaan 16. Potentiaalisia mitalisteja karsiutuu pois.

Alkueristä 16 parhaan joukkoon pääsyyn ei Liukkosen mukaan tarvitse välttämättä omaa ennätystä.

– Jos lähelle ennätystä pääsee, niin uskoisin pääseväni alkueristä jatkoon. SE-aikaa ei varmaankaan vaadita. Millä ajalla sitä sitten finaaliin pääsee, niin sitä on vaikea arvioida, hän sanoi.

50 metrin vapaauinnin EM-kulta oli jo kova suoritus. Liukkosen mukaan sillä ei ole kuitenkaan olennaista vaikutusta Tokiossa.

– En mä usko, että sillä on suuremmin ollut vaikutusta. Olen saanut pidettyä fokuksen tässä kauden pääkilpailussa. Totta kai, että onnistuu kisoissa, niin se oli tärkeä asia valmistautumisessa. Kisa käydään kuitenkin joka päivä uudestaan ja sijoitukset jaetaan päivän kunnon ja tulosten mukaan. Marginaalit on pienet. Kymmenys on helppo hävitä sen suorituksen aikana, hän arvioi.

Teksti Otto Palojärvi, Tokio

Lue myös: Suomella kovan luokan sulkapalloilija Tokiossa

Kommentoi Facebookissa