Katso kuinka paljon bensa kallistuu vuoden alussa!

Öljy- ja biopolttoaineala ry on kerännyt huoltoasematilastoon tiedot jäsenyhtiöidensä kautta.

Öljy- ja biopolttoaineala ry on kerännyt huoltoasematilastoon tiedot jäsenyhtiöidensä kautta. (Kuva Fotolia)

Polttoaineverotuksella kompensoidaan jäätelö- ja makeisveron korotuksen kumoaminen.

ENERGIA Polttoaineverotus nousee ensi vuoden alussa. Hallitus esitti veronkorotusta alun perin jo keväällä kehysriihessään, jonka jälkeen verovalmistelussa on hiottu veronkorotuksen yksityiskohtia.

Moottoribensiinin ja sitä korvaavien biopolttoaineiden verotaso nousee keskimäärin kolme prosenttia, jonka jälkeen fossiilisen bensiinin polttoainevero on 70,25 senttiä litralta. Dieselöljyn ja sitä korvaavien biopolttoaineiden verotason nousu on noin viisi prosenttia, ja fossiilisen dieselin polttoainevero on korotuksen jälkeen 53,02 senttiä litralta.

Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan bensiinin ja dieselöljyn runsaan kahden sentin veronkorotus litralta tarkoittaa keskimääräiselle henkilöautoilijalle 30–35 euron lisämenoa vuodessa.

– Nyt veronkorotuksella kompensoidaan jäätelö- ja makeisveron korotuksen kumoaminen, josta syntyi merkittävä vaje budjettiin, toteaa Öljy- ja biopolttoaineala ry:n toimitusjohtaja Helena Vänskä.

Rikittömän kevyen polttoöljyn osalta verotason nousu on keskimäärin noin seitsemän prosenttia, ja kevyen polttoöljyn polttoainevero on korotuksen jälkeen 22,87 senttiä litralta. Esimerkiksi talossa, jossa lämmitysöljyn vuosikulutus on 2 000 litraa, veronkorotus merkitsee noin 35 euron lisäkustannusta vuositasolla.

Moottoreissa ja lämmityksessä käytettävästä nestekaasusta ja bionestekaasusta ryhdyttiin kantamaan valmisteveroa vuoden 2016 alussa. Vero nousee vuoden 2017 alussa ja on sen jälkeen 26,65 senttiä kilolta.

Vuonna 2015 nestemäisistä polttoaineista kerättiin valmisteveroja yhteensä 2,91 miljardia euroa. Määrä muodosti suurimman tuoton tullin kantamissa veroissa. Bensiinin, dieselöljyn ja polttoöljyjen verotusta kiristettiin edellisen kerran vuoden 2015 alussa. Kevyen polttoöljyn verotus nousi myös vuoden 2016 alussa.

– Nestemäisten polttoaineiden verotus on jo ennestään korkealla tasolla, mikä osaltaan heikentää kansalaisten ostovoimaa, Vänskä sanoo.

Vänskän mukaan kaikkia liikenteessä käytettäviä polttoaineita pitäisi verottaa niiden hiilidioksidipäästöjen ja energiasisällön mukaan. Polttoainevero muodostuu energiasisältöverosta, hiilidioksidiverosta ja huoltovarmuusmaksusta. Tällä kertaa veronkorotus kohdistuu kahteen ensimmäiseen.

Polttoaineveron määrä määritellään valmisteverolainsäädännössä sentteinä tuotelitraa tai -kiloa kohti ja on siis hinnasta riippumaton. Koska polttoainevero on kiinteä, sen prosentuaalinen osuus kuluttajahinnasta vaihtelee kuluttajahinnan muuttuessa.

Kommentoi Facebookissa