Katso video: Donald Trump julisti kovassa puheessaan Amerikan tulevan aina ensin

Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump käytti kovia sanoja heti virkaanastujaispuheessaan.

Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump käytti rankkoja sanamuotoja heti virkaanastujaispuheessaan. (Kuva AOP)

Jos joku odotti uuden presidentin haluavan yhdistää kansan, sai pettyä pahasti.

YHDYSVALLAT Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump on vannonut virkavalansa ja samassa tilaisuudessa hän piti virkaanastujaispuheensa pääkaupunki Washington D.C.:ssä.

Moni odotti Trumpin jättäneen taakseen vaalikamppailussa käyttämänsä repivän retoriikan ja keskittyvän kansakunnan yhdistämiseen – samaan aikaan virkaanastujaisten kanssa eri puolilla pääkaupunkia järjestettiin uutta presidenttiä vastustavia mielenosoituksia.

Virkaanastujaispuheensa aluksi Trump maalaili edessä olevan vaikeuksia, joista selvittäisiin. Hän myös kiitti väistyvää presidenttiparia Barack ja Michelle Obamaa suuresta avusta vallanvaihtoon liittyvissä järjestelyissä. Siihen puheen sovinnaisuus lähestulkoon päättyi.

Trump kertoi palauttavansa vallan takaisin kansalle Washingtoniin pesiytyneeltä pieneltä piiriltä, joka on haalinut itselleen vaurautta samaan aikaan, kun perheet ympäri maan kärsivät. Nyt vietettävä juhla olisi Amerikan kansan juhla, sillä kansalaiset pääsevät jälleen valtaan.

Erityisesti uusi presidentti kritisoi kovin sanoin sitä, että Yhdysvallat olisi rikastuttanut ulkomaisia yrityksiä ja kansoja, puolustanut muita maita armeijallaan, mutta ei omaansa. Yksi toisensa perään tehtaat olivat sulkeneet oviaan ja amerikkalaisia oli jäänyt työttömäksi.

– Tästä päivästä eteenpäin uusi näkemys johtaa maatamme. Tästä päivästä eteenpäin tulee olemaan Amerikka ensin, ”America first”!

Donald Trump julisti, että kaikki tulevat päätökset tultaisiin tekemään amerikkalaiset työläiset ja amerikkalaiset perheet etusijalla. Rajoja suojellaan, jotta muut maat eivät enää varastaisi yhtiöitä ja tuhoaisi työpaikkoja. Yhdysvallat tulisi nousemaan jälleen, uusia teitä, siltoja, lentokenttiä ja rautateitä rakennettaisiin.

– On vain kaksi sääntöä, osta amerikkalaista ja työllistä amerikkalainen. Kun Amerikka on yhtenäinen, kukaan ei pysäytä meitä. Nyt on aika toimia.

Asiantuntijat arvioivat puheen olleen kuin suoraan Trumpin vaalikampanjasta, populistinen ja vahvasti kansallismielinen.

– Yhdessä me teemme Amerikan vahvaksi taas. Me teemme Amerikan vauraaksi taas. Me teemme Amerikan ylpeäksi taas. Me teemme Amerikan taas turvalliseksi. Ja kyllä, yhdessä me teemme Amerikasta taas suuren!

  • Videolla Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin koko virkaanastujaispuhe

Kommentoi Facebookissa