Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokasasettelusta löytyy sekä yllätyksiä että tuttuja

Elisabeth Rehn julistaa kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan marraskuun lopussa.

Ministeri Elisabeth Rehn julistaa kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan. (Kuva AOP)

Voittaja selviää marraskuun lopussa, palkintosumma on 30 000 euroa.

FINLANDIA Kaunokirjallisuuden valintalautakunta valitsi puheenjohtajansa kulttuuritoimittaja Aleksis Salusjärvi johdolla kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiksi kuusi teosta. Raatiin kuuluivat lisäksi entinen kirjakaupan päällikkö Eva Uggla ja tuottaja Heidi Backström.

Ehdolle asetettiin:

  • Hanna Hauru: Jääkansi (Like)
  • Juha Hurme: Niemi (Teos)
  • Tommi Liimatta: Autarktis (Like)
  • Miki Liukkonen: O (WSOY)
  • Cristina Sandu: Valas nimeltä Goliat (Otava)
  • Jaakko Yli-Juonikas: Jatkosota-extra (Siltala)

Mukana on tutummista tekijöistä runoilijakin tunnetun Miki Liukkosen kirjasyksyä 858 sivun sivumäärällään ja kokeilevalla kerrontatekniikallaan kohahduttanut O tai ympyrä -romaani ja myös teatterin puolelta tutun visionääri Juha Hurmeen Niemi-teos, joka jatkaa tekijänsä filosofista todellisuudenkartoitusta.

Kokeellista kerrontaa edustaa myös Jaakko Yli-Juonikas Jatkosota-extra -romaanillaan, jonka kirpeyttä satiiri terästää. Hanna Haurun Jääkansi-pienoisromaani on kielellisesti hiottu, pienimuotoinen kertomus sodanjälkeisestä elämästä pohjoisen pienessä pitäjässä.

Ehdokkaiden ainoa esikoisteos on Cristina Sandun Valas nimeltä Goliat, joka hyödyntää kerronnassaan maagista realismia ja tuo romaniankielistä kulttuuria osaksi suomalaista todellisuutta.

Tommi Liimatan Autarktis-teosta valintalautakunta kiittelee lämpimästä humanismista ja sanoo sen olevan suurenmoinen riippumattomuuden ylistys.

Valintalautakunnan puheenjohtaja Aleksis Saulusjärvi totesi valinnan olleen vaikeampaa kuin he luulivatkaan ja raadin miettineen miten romaaneja ylipäätään voi lukea suhteessa toisiinsa.

–Taiteen kokeminen on henkilökohtaista. Hyvän taideteoksen tunnistaa siitä, että se auttaa elämässä eteenpäin ja sen ääreen palaa elämän käännekohdissa.

Yksinvaltiaana kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan raadin ehdotuksista kuitenkin valitsee ministeri, ihmisoikeuksien puolustaja Elisabeth Rehn.

Tämän vuoden palkinto jaetaan keskiviikkona 29.11.2017 ja sen arvo on 30 000 euroa kuten kahden muunkin Finlandia-palkinnon. Myös yleisö pääsee äänestämään suosikkiaan viime vuotiseen tapaan osoitteessa finlandiapalkinnot.fi.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaasta suomalaisesta romaanista. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa. Palkintosumma on valtiovarainministeriön päätöksellä veroton.

Viime vuonna kaunokirjallisuuden Finlandian voitti Jukka Viikilä romaanillaan Akvarelleja Engelin kaupungista (Gummerus).

Finlandia-palkinto on perustettu vuonna 1984. Aluksi siitä kilpailivat kaunokirjallisuuden ohella myös tietokirjat. Vuonna 1989 tietokirjoille perustettiin oma Finlandia-palkintonsa ja oman Finlandiansa saivat lasten- ja nuortenkirjat vuonna 1997.

Kommentoi Facebookissa