TAITEILIJAELÄKE Taiteen edistämiskeskus on päättänyt vuoden 2024 alussa alkavista taiteilijaeläkkeistä. Ylimääräinen taiteilijaeläke on tarkoitettu täydentämään taiteilijan eläketurvaa.
Ylimääräinen taiteilijaeläke voidaan myöntää taiteilijalle hänen ansiokkaasta toiminnastaan luovana tai esittävänä taiteilijana. Päätökset perustuvat arvioon hakijoiden taiteellisesta toiminnasta ja tietoon hakijoiden eläketulosta ja muista pysyvistä tuloista. Eläke voidaan myöntää yli 60-vuotiaille tai pysyvästi työkyvyttömille, joiden tulot eivät ylitä tulorajaa.
Taiteilijoiden keskimääräinen eläketulo jää hyvin alhaiseksi, ja taiteilijaeläkkeellä on suuri merkitys ikääntyvien taiteilijoiden toimeentulolle. Taloudelliset haasteet näkyvät eläkkeiden tarpeen jatkuvassa kasvussa. Hakijoiden määrä kasvoi viime vuodesta noin 10 prosentilla, ja hakijoita oli yhteensä 686. Hakijoista alle 9 prosenttia saa eläkkeen.
– On välttämätöntä, että taiteilijoiden ansainta kehittyy siten, että työ- ja yrittäjäeläkettä kertyy kuten muillekin ammattilaisille. Erillistä eläkejärjestelmää tarvitaan silti pitkään, sanoo Taiken johtaja Kaisa Rönkkö.
Vuoden 2024 alusta eläkkeen määrä on 1601,92 euroa kuukaudessa. Mikäli hakijan muut eläketulot ylittävät eläkkeen määrän, hänelle voidaan myöntää osaeläke. Eläkkeet maksetaan valtion budjettivaroista.
Eniten taiteilijaeläkkeitä myönnettiin kuvataiteen ja musiikin aloille. Näille taiteenaloille tuli myös eniten hakemuksia. Taiteen edistämiskeskus ei enää julkaise ylimääräisten taiteilijaeläkkeiden saajien nimilistaa, mutta eri mediat ovat uutisoineet nimekkäimmistä henkilöistä.
Musiikin alalta taiteilijaeläkkeen saavat esimerkiksi Eppu Normaalin Martti Syrjä, Kummeli-näyttelijä ja muusikko Heikki Silvennoinen, Hanoi Rocks -kitaristi Andy McCoy alias Antti Hulkko sekä laulaja Marion Rung. Elokuvataiteen puolelta taiteilijaeläke myönnettiin ohjaaja-käsikirjoittaja Markku Pölöselle sekä kirjallisuudessa Finlandia-palkitulle kirjailija Juha Hurmeelle.
Lue myös: Oppenheimer sai seitsemän Oscar-palkintoa – palkitut elokuvat ottavat kantaa maailman ongelmiin
Kommentoi Facebookissa