Kaunokirjallisuuden Finlandiasta kisaa kuusi teosta – taiteilijaromaanista vaiettuihin asioihin

Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan valitseva Hannu Lintu toimii tällä hetkellä RSO:n ylikapellimestarina.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan valitseva Hannu Lintu toimii tällä hetkellä RSO:n ylikapellimestarina. (Kuva AOP)

Maamme tärkein kirjallisuuspalkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

FINLANDIA Suomen Kirjasäätiön valintalautakunta on nimennyt kuusi romaania ehdokkaaksi kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi. Maamme tärkein kirjallisuuspalkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Vuoden 2020 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon valintalautakuntaan kuuluvat ulkoministerin valtiosihteeri Johanna Sumuvuori puheenjohtajana, kulttuuritoimittaja Suonna Kononen sekä yrittäjä Maija Kuusi. Lopullisen palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsee kapellimestari Hannu Lintu.

Ohessa ehdokkaat ja valintalautakunnan perustelut.

Ann-Luise Bertell: Heiman (Förlaget)
Ann-Luise Bertell: Heiman (Förlaget) (Förlaget)

Ann-Luise Bertell: Heiman (Förlaget)

Heiman on vangitseva ja juureva tarina, joka vie meidät neljän sukupolven läpi Pohjanmaan avarassa maisemassa. Kirjan kieli on tarkkaa, mutta eleetöntä, sen ihmiset kipuilevat oman olemisensa ja muiden toiveiden ristipaineessa. Bertell katsoo henkilöitään lempeästi, myös silloin kun he vähiten sen ansaitsevat.

Ritva Hellsten: Raija
Ritva Hellsten: Raija (Aviador)

Ritva Hellsten: Raija (Aviador)

Raija on surullisenkaunis ja jäljen jättävä taiteilijaromaani, jossa Ritva Hellsten tulkitsee edesmenneen kirjailijasisarensa Raija Siekkisen elämää ja sisäistä maailmaa uskottavasti. Teos käsittelee lahjakkuutta, rakkautta, kirjoittamisen onnea ja kauhua sekä arkipäivän armottomuutta tavalla, joka läpäisee lukijan suojauksen.

Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa
Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa (WSOY)

Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa (WSOY)

Jotkut marssivat sodista sankareina, jotkut ihmisarvostaan riisuttuina. Lapin sodan raunioille sijoitettu romaani kuvaa jälleenrakennusajan Suomen lohdutonta alkutilannetta, jossa ihanteet ja haaveet ovat romahtaneet. Tommi Kinnusen erilainen vaellusromaani jää elämään lukijan mieleen pitkinä, vaikuttavina jälkikuvina.

Anni Kytömäki: Margarita
Anni Kytömäki: Margarita (Gummerus)

Anni Kytömäki: Margarita (Gummerus)

Margarita on helmi kirjaksi – tai jokihelmisimpukka, jonka sisältä löytyy yllätys. Teksti asettuu suomalaisten luontokirjailijoiden perinteeseen kaunokirjallisesti korkeatasoisella otteella, lukijansa älynystyröitä hieroen. Samalla romaani on kriiseissä hautuvan uuden ajan ajattelun kuvaus.

Heikki Kännö: Runoilija
Heikki Kännö: Runoilija (Sammakko)

Heikki Kännö: Runoilija (Sammakko)

Runoilija on kunnianhimoisesti kirjoitettu eurooppalainen fantasia, joka vie lukijan seuraamaan Aurelian Bennin pirullista kujanjuoksua läpi 1800-luvun Euroopan. Tarina punoo yhteen magiaa, filosofiaa ja yhteiskunnallisia teemoja tavalla, joka pitää otteessaan viimeisille sivuille saakka.

Anne Vuori-Kemilä: Mustaa jäätä
Anne Vuori-Kemilä: Mustaa jäätä (Karisto)

Anne Vuori-Kemilä: Mustaa jäätä (Karisto)

Yhteisön poikkeusyksilöitä tukahduttava paine, suomalainen vaikenemiseen kallistuva puhekulttuuri, vuosien tunnelukot ja mielenterveysongelmat. Vuori-Kemilän aiheet ovat raskaat, mutta hän kuvaa maailman kolhimia ihmisiään oikeudenmukaisella lämmöllä ja rakkaudella, heidät kirjailijan taidolla lihaksi ja vereksi muuttaen.

Finlandia-palkintojen voittajat julkistetaan 25.11. kello 19 Finlandia 2020 – lukemisen juhlaa -ohjelmassa Yle TV1:ssä sekä Areenassa. Omaa suosikkiaan Finlandia-ehdokkaista pääsee äänestämään lukijaäänestyksessä. Äänestyksen yhteydessä voi osallistua arvontaan, jossa voi voittaa kaikki Finlandia-ehdokasteokset sisältävän kirjapaketin.

Lue myös: Tässä ovat lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat – kovaa menoa ja pieniä eläimiä

Kommentoi Facebookissa