Tässä ovat lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat – kovaa menoa ja pieniä eläimiä

Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu -kirjasarja on lasten sekä nuorten suosiossa.

Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu -kirjasarja on lasten sekä nuorten suosiossa. (Kuva Pertti Nisonen)

Lopullisen palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsee näyttelijä Christoffer Strandberg.

FINLANDIA Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Palkinnonjakoa varten Kirjasäätiö asetti kolmejäsenisen valintalautakunnan, johon kuuluvat puheenjohtajana Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen, Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä sekä yleisen kirjallisuustieteen opiskelija Johanna Valjakka. Lopullisen palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsee näyttelijä Christoffer Strandberg.

Vuoden 2020 Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kilpailee kuusi teosta. Ohessa ehdokkaat valintalautakunnan kirjaamien perusteluiden kanssa.

Meri Luttinen: Myrskynsilmä
Meri Luttinen: Myrskynsilmä (WSOY)

Meri Luttinen: Myrskynsilmä (WSOY)

Esikoiskirjailijan muinaissuomalaiseen fantasiamaailmaan sijoittuvan seikkailun taidokas kerronta imee mukaansa ensi riveiltä alkaen. Päähenkilö Kainu oppii näkemään erityisyytensä ja ottaa paikkansa mahtavimpana tietiänä viiteensataan vuoteen. Kirjan kieli on vivahteikasta. Tarina on eheä ja vetävä kokonaisuus, joka pitää lukijan otteessaan.

Katri Kirkkopelto: Molli ja maan ääri
Katri Kirkkopelto: Molli ja maan ääri (Lasten Keskus)

Katri Kirkkopelto: Molli ja maan ääri (Lasten Keskus)

Hellyttävä matkakertomus seikkailusta, joka ei vie liian kauas. Onneksi viisaat jalat osaavat aina tuoda takaisin kotiin. Upea kuvakirja matkakuumeesta, koti-ikävästä, itsensä voittamisesta ja tärkeistä ystävistä kietoo kuulijansa sadun usvaan.

Siiri Enoranta: Kesämyrsky
Siiri Enoranta: Kesämyrsky (WSOY)

Siiri Enoranta: Kesämyrsky (WSOY)

Kipua, kaipausta ja kilpailua käsittelevä romaani hurmaa lukijan loisteliaalla ja notkealla kielellään. Sen nostalgiaa ja futurismia yhdistelevä maailma vie lukijan mukanaan pohtimaan kulisseja, petollisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Synkät ja valoisat sävyt muodostavat kokonaisuuden, joka muistuttaa kesäistä myrskyä.

Aino Havukainen – Sami Toivonen: Tatu ja Patu – Kovaa menoa kiskoilla
Aino Havukainen – Sami Toivonen: Tatu ja Patu – Kovaa menoa kiskoilla (Otava)

Aino Havukainen – Sami Toivonen: Tatu ja Patu – Kovaa menoa kiskoilla (Otava)

Riemastuttava kuvakirja osoittaa, kuinka näennäisesti arkiset asiat voivat tosiasiassa olla jännittäviä seikkailuja. Teoksen kertomus on täynnä huumoria, joka tarjoaa iloa ja uusia näkökulmia maailman tarkasteluun kaikenikäisille lukijoille. Rikkaan kuvituksen yksityiskohdat ovat lahja, jonka lukija saa jokaisella lukukerralla uudestaan

Anja Portin: Radio Popov
Anja Portin: Radio Popov (S & S)

Anja Portin: Radio Popov (S & S)

Lämmin seikkailutarina kertoo yksinäisistä lapsista, joiden huolet joku kuitenkin kuulee. Kirjassa on klassisen saturomaanin aineksia ja sympaattinen kertojanääni. Keksijä Popovin radio luo toimivan kehyksen tarinalle, jossa hylätyt lapset ryhtyvät auttamaan toisiaan.

Laura Ruohonen: Otus opus. Runoa ja totta pienistä eläimistä
Laura Ruohonen: Otus opus. Runoa ja totta pienistä eläimistä (Otava)

Laura Ruohonen: Otus opus. Runoa ja totta pienistä eläimistä (Otava)

Kuvitus Erika Kallasmaa, musiikki Petri Kumela, översättning Annika Sandelin. Oivaltavat, yllättävät ja rytmikkäät riimit havainnollistavat erilaisten otusten ominaisuuksia taidokkaasti. Raikas ja ilmeikäs kuvitus esittää lorujen otukset erilaisina yksilöinä ja hyödyntää suuret aukeamat kokonaisuudessaan. Otuksista kerrotut faktat ovat kiinnostavia poimintoja eläinmaailmasta ja muodostavat runojen kanssa tasapainoisen kokonaisuuden.

Finlandia-palkintojen voittajat julkistetaan 25.11. kello 19 Finlandia 2020 – lukemisen juhlaa -ohjelmassa Yle TV1:ssä sekä Areenassa. Omaa suosikkiaan Finlandia-ehdokkaista pääsee äänestämään torstaina 5.11. käynnistyvässä lukijaäänestyksessä. Äänestyksen yhteydessä voi osallistua arvontaan, jossa voi voittaa kaikki Finlandia-ehdokasteokset sisältävän kirjapaketin.

Lue myös: Tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat julkistettiin – taiteilijaelämäkerrasta saimaannorppaan

Kommentoi Facebookissa