Tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat julkistettiin – taiteilijaelämäkerrasta saimaannorppaan

Timo Sarpanevasta kertova elämäkerta on yksi ehdokkaista.

Timo Sarpanevasta kertova elämäkerta on yksi ehdokkaista. (Kuva Designmuseo)

Lopullisen palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsee Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar.

FINLANDIA Vuoden 2020 tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kilpailevat kuusi teosta. Ehdokkaiden valinnasta vastasivat Suomen Musiikkikustantajat ry:n toiminnanjohtaja, FT Jari Muikku puheenjohtajana, Aalto-yliopiston viestintäpäällikkö Riikka Haikarainen sekä kirjallisuuden suomentaja Jaakko Kankaanpää.

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa ja se annetaan ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle, jonka voidaan katsoa merkittävästi edistävän lukijoiden kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen. Lopullisen palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsee Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar.

Ohessa ehdokkaat valintakomitean perusteluineen.

Leena Malkki: Mitä tiedämme terrorismista
Leena Malkki: Mitä tiedämme terrorismista (Otava)

Leena Malkki: Mitä tiedämme terrorismista (Otava)

Teos on ansiokkaasti jäsennelty kokonaisuus, joka tekee terrorismitutkimuksesta ihailtavan yleistajuista. Kirja purkaa mystisyyttä radikalisoitumisen ympäriltä. Samalla se auttaa ymmärtämään kuohuttavan ilmiön taustoja. Vaikka aihe on rankka, teos jättää ilahtuneen olon, koska lukija palkitaan kattavaan tutkimustietoon perustuvilla oivalluksilla.

Jussi Pullinen: Mitä meille tapahtui?
Jussi Pullinen: Mitä meille tapahtui? (HS Kirjat)

Jussi Pullinen: Mitä meille tapahtui? (HS Kirjat)

Kirja kuvaa nautittavan sujuvasti ja havainnollisesti digitaalista arkeamme. Terävästi perusteltu teos rohkaisee kriittiseen ajatteluun sekä toimimaan viisaasti itseämme ja muita kohtaan. Kirja innostaa pohtimaan, miten paljon haluamme säilyttää satunnaisuutta ja inhimillistä keskeneräisyyttä algoritmien hallitsemassa maailmassa.

Marjatta Sarpaneva: Timo Sarpaneva – taide ja elämä
Marjatta Sarpaneva: Timo Sarpaneva – taide ja elämä (Tammi)

Marjatta Sarpaneva: Timo Sarpaneva – taide ja elämä (Tammi)

Rakastetun ja arvostetun taiteilijan karhean loistelias elämäkerta, jossa puoliso käy läpi omakohtaisesti koetut uran huiput ja aallonpohjat kipeitäkään puolia kaunistelematta. Kerronnassa yhdistyvät upealla tavalla teksti ja kuvat, ja teos tuo hienosti esiin elämän ja taiteen erottamattoman yhteyden.

Timo R. Stewart: Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys
Timo R. Stewart: Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys (Gaudeamus)

Timo R. Stewart: Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys (Gaudeamus)

Ansiokkaasti tutkittu ja taiten kerrottu tositarina, jota on vaikea uskoa todeksi. Miten viipurilainen maanmittari uskoi Raamatun tekstien paljastavan liitonarkin kätköpaikan, miten hän sai tuekseen sijoittajat Englannista ja miten kadonneen aarteen metsästys Jerusalemin Temppelivuorella päättyi mellakkaan ja kansainväliseen selkkaukseen?

Juha Taskinen: Jää hyvin, saimaannorppa
Juha Taskinen: Jää hyvin, saimaannorppa (Docendo)

Juha Taskinen: Jää hyvin, saimaannorppa (Docendo)

Sympaattinen ja koskettava kuva- ja sanateos saimaannorppien elämästä ja elinpiiristä. Kirjasta välittyy laajan tietosisällön ohella tekijän elämäntyö kotoperäisten hylkeidemme ystävänä, huolenpitäjänä ja puolestapuhujana. Hänen matkassaan lukija pääsee tutustumaan norppiin myös yksilöinä omine luonteineen ja erityispiirteineen

Marko Tikka – Seija-Leena Nevala: Kielletyt leikit – Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888–1948
Marko Tikka – Seija-Leena Nevala: Kielletyt leikit – Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888–1948 (Atena)

Marko Tikka – Seija-Leena Nevala: Kielletyt leikit – Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888–1948 (Atena)

Teos kuvaa mukaansa tempaavalla tavalla ainutlaatuista tanssikieltoa, joka oli voimassa Suomessa talvi- ja jatkosotien aikana. Jännitystä kerrontaan luo se, että lakia uhmattiin kirjaimellisesti oman henkensä kaupalla. Teos kasvaa otsikkoaihettaan laajemmaksi sosiaali- ja mentaalihistorialliseksi kuvaukseksi suomalaisesta sielunmaisemasta.

Finlandia-palkintojen voittajat julkistetaan 25.11. kello 19 Finlandia 2020 – lukemisen juhlaa -ohjelmassa Yle TV1:ssä sekä Areenassa. Omaa suosikkiaan Finlandia-ehdokkaista pääsee äänestämään torstaina 5.11. käynnistyvässä lukijaäänestyksessä. Äänestyksen yhteydessä voi osallistua arvontaan, jossa voi voittaa kaikki Finlandia-ehdokasteokset sisältävän kirjapaketin.

Lue myös: Monica Fagerholm sai Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon – ”Vimmaisen energisesti kirjoitettu”

Kommentoi Facebookissa