Monica Fagerholm sai Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon – ”Vimmaisen energisesti kirjoitettu”

Monica Fagerholmin fokus romaanissa ei ole uhrissa vaan raiskaajissa.

Monica Fagerholmin fokus romaanissa ei ole uhrissa vaan raiskaajissa. (Kuva Niklas Sandström)

Koronan vuoksi Islannissa ei voitu järjestää fyysistä palkintojenjakotilaisuutta.

KIRJALLISUUSPALKINTO Monika Fagerholm on saanut Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2020 kirjallisuuspalkinnon romaanistaan Vem dödade bambi? Laura Jänisniemi on suomentanut teoksen nimellä Kuka tappoi bambin? Palkinnon arvo on 47 000 euroa.

Kirjallisuuspalkinnon jakoi kirjailija ja taiteilija Zinat Pirzadeh Pohjoismaiden neuvoston digitaalisessa palkintojenjakotilaisuudessa. Koronan vuoksi Islannissa ei voitu järjestää fyysistä palkintojenjakotilaisuutta, joten neuvoston viiden palkinnon saajat paljastettiin etänä verkossa.

Palkintolautakunnan perusteluissa todetaan, kuinka romaani on tyylitelty ja vimmaisen energisesti kirjoitettu moraliteetti. Vauraassa huvilakaupungissa Helsingin lähistöllä tapahtuu joukkoraiskaus, jonka tekijät ovat hyväosaisia nuorukaisia.

”Fagerholmin fokus ei kuitenkaan ole uhrissa vaan raiskaajissa sekä tekoa edeltävissä ja seuraavissa tapahtumissa. Varsinkin vanhempien yritykset painaa koko juttu villaisella antavat hänelle mahdollisuuden loistaa osuvan yhteiskunnallisen satiirin kirjoittajana. Kielen keinahtelussa vuorottelevat säkenöivä voima ja melankolinen vetoavuus. Dialogi, kertosäkeet ja popkulttuuriviitteet muodostavat kirjassa tiheän kudelman, jossa piilevä kova totuus vaikuttaa henkilöihin kaikista torjuntayrityksistä huolimatta.”

Pohjoismaiden neuvosto jakaa vuosittain viisi palkintoa: elokuvapalkinnon, kirjallisuuspalkinnon, lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon, musiikkipalkinnon sekä ympäristöpalkinnon. Vuonna 1962 perustettu  kirjallisuuspalkinto tuli kymmenennen kerran Suomeen. Sen ovat aikaisemmin saaneet muun muassa Väinö Linna, Kari Hotakainen, Sofi Oksanen ja Kjell Westö.

Musiikkipalkinnon sai säveltäjä Sampo Haapamäki teoksestaan konsertto neljäsosasävelaskelpianolle ja kamariorkesterille. Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto myönnettiin kuvakirjalle Vi är lajon! Teoksen on kirjoittanut ruotsalainen kirjailija Jens Mattsson ja kuvittanut suomenruotsalainen kuvittaja Jenny Lucander.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon sai Dag Johan Haugerudin käsikirjoittama ja ohjaama ja Yngve Sætherin tuottama norjalaiselokuva Beware of Children (Barn). Ympäristöpalkinnon sai färsaarelainen Jens-Kjeld Jensen työstään, jossa hän on kohdistanut huomiota Färsaarten luonnon monimuotoisuuteen.

Lue myös: Tommi Kinnuselle Minna Canth -palkinto – ”Henkilöhahmot puhuttelevat kansallisuusrajoista välittämättä”

Kommentoi Facebookissa