Valtiovarainministeriö julisti kansliapäällikön viran uudelleen haettavaksi – Päivi Nergin valinta kariutui

Päivi Nerg on tullut kansalaisille tutuksi kommentoidessaan televisiossa turvapaikka-asioita.

Päivi Nerg tuli kansalaisille tutuksi kommentoidessaan televisiossa turvapaikka-asioita. (Kuva STT Info)

Esitys Nergin valinnasta jouduttiin vetämään pois hallituspuolueiden erimielisyyden johdosta.

KANSLIAPÄÄLLIKKÖ Valtiovarainministeriön valtiosihteerin kansliapäällikkövirka ilmoitetaan uudelleen haettavaksi. Hakuaika alkaa 30.10.2020 klo 8.00 ja päättyy 18.11.2020 klo 14.00. Virka oli haettavana alun perin 13.10.−30.10.2019 ja sitä haki määräaikaan mennessä kuusi henkilöä. Virantäyttö on kuitenkin viivästynyt.

Perusteluna päätökselle ilmoittaa virka uudelleen haettavaksi valtiovarainministeriö kertoo, että kansainväliset ja kansalliset olosuhteet ovat muuttuneet olennaisesti syksystä 2019. Olosuhteet ovat muuttuneet olennaisesti muun muassa koronaviruksen aiheuttaman pandemian ja siitä seuranneen maailmantalouden kriisin seurauksena.

”Suomen talous on kärsinyt koronaviruksen seurauksena poikkeuksellisen iskun, josta toipuminen tulee viemään aikaa ja edellyttää kansainvälisten toimien lisäksi talouspoliittisten toimien valmistelua Suomessa. Julkisessa taloudessa koronakriisin seuraukset edellyttävät finanssi- ja rakennepoliittisia toimenpiteitä useiden vuosien ajan, erityisesti tällä ja seuraavalla vaalikaudella. Suomen talouspolitiikan uskottavuuden tulee olla luottoluokittajien ja kansainvälisten järjestöjen näkökulmasta riittävällä tasolla.”

Keskeinen valmistelu- ja koordinointivastuu näistä asioista kuuluu valtiovarainministeriölle. Jotta nimitysharkinnassa voitaisiin huomioida kuluneen vuoden aikana muuttuneet olosuhteet ja niistä johtuvat vaikutukset viran tehtävien painotuksiin sekä hakijoiden ajantasainen kokemus, ministeriö katsoo, että edellä todetut seikat ovat sellainen virkamieslaissa tarkoitettu perusteltu syy, jonka vuoksi virka voidaan ilmoittaa uudelleen haettavaksi.

Viran aikaisemmat hakijat otetaan huomioon ilman uutta hakemusta. Virkaa aikaisemmin hakeneilla on mahdollisuus myös täydentää hakemustaan. Edellisen kansliapäällikön Martti Hetemäen toimi päättyi syyskuun lopussa, ja hallinto- ja kehitysjohtaja, ylijohtaja Juha Majanen nimitettiin valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi vuoden loppuun asti.

Aiemmin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Katri Kulmuni esitti alivaltiosihteeri Päivi Nergiä valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi, mutta esitys jouduttiin vetämään pois hallituspuolueiden erimielisyyden johdosta. Erityisesti SDP ja silloinen puheenjohtaja Antti Rinne ilmoittivat vastustavansa nimitystä. Nimitystä on pidetty jäissä, kunnes eduskunnan perustuslakivaliokunta saisi valmiiksi kannanottonsa eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteutumisesta syntyneestä sotkusta.

Lue myös: Tutkintapyyntö valtiovarainministeriön virkamiesten toimista – sotku liittyy soteen ja Päivi Nergin nimitykseen

Kommentoi Facebookissa