RUOKA Arkiruoan reseptiltä vaaditaan paljon. Ruoan olisi hyvä olla paitsi tietysti maittavaa, myös helppoa ja nopeaa valmistaa. Avuksi tulevat kala ja pasta: molemmat valmistuvat nopeasti, ja niiden yhdistelmä on herkullinen!
Italiassa mereneläväpastat ovat suosittuja, ja erilaisia frutti di mare -reseptejä on rajattomasti. Kenties tunnetuimpia on spaghetti alle vongole, simpukkapasta, jossa simpukat ovat kuorissaan. Pastan joukkoon laitetaan Italiassa sardelleja, katkarapuja ja mustekalaakin, mutta herkullisen kalapastan tekee myös tutummista raaka-aineista kuten hauesta, kirjolohesta tai savusiiasta.
Kalaa olisi hyvä syödä ainakin kaksi kertaa viikossa. Kellojen siirtämisen myötä illat ovat taas entistä pimeämpiä, ja valottomana aikana kala nousee entistä tärkeämmäksi. Syynä on sen sisältämä D-vitamiini. Sitä saadaan auringonvalosta, mutta Suomen olosuhteissa paistetta ei riitä takamaan D-vitamiinin riittävää saantia. Kala on tärkeimpiä luonnollisia D-vitamiinin lähteitä, sillä kalan lisäksi sitä on runsaasti ainoastaan joissain sienissä.
Pastasta saa hiilihydraatteja, kalasta puolestaan proteiinia. Pastan voi vaihtaa täysjyväversioon ja markkinoilla on myös useita gluteenittomia vaihtoehtoja, joten pastareseptit ovat helposti muokattavissa eri ruokavalioille sopiviksi. Kalan rasva on hyvää, pehmeää rasvaa, ja se sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja.
Ohessa kolme Pro Kalan tarjoamaa maistuvaa reseptiä!

Hauki-tagliatelle ja savujuustoa
500 g tagliatelle-kuivapastaa
500 g haukifileetä
2 tl suolaa
2 rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl voita
200 g parsakaalia pilkottuna
2 dl kalalientä
2 dl kuohukermaa
100 g savukermajuustoa
puolikkaan sitruunan mehu
vihreitä yrttejä oman maun mukaan: basilikaa, tilliä, persiljaa…
4 rkl raastettua parmesaania
Keitä pasta kypsäksi runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Valuta. Mausta haukifileet suolalla ja paista nopeasti öljyssä. Pidä lämpimänä 100-asteisessa uunissa.
Kuullota murskattu valkosipulinkynsi voissa ja lisää parsakaalit. Paista pari minuuttia jatkuvasti käännellen. Lisää kalaliemi ja kerma. Kuumenna kiehuvaksi.
Lisää joukkoon raastettu savukermajuusto, sitruunamehu ja keitetty pasta. Pyöräytä ainekset sekaisin ja palastele haukifileet pastan päälle. Viimeistele tuoreilla yrteillä ja parmesaanilla.
Nopea tomaatti-lohikastike
4 annosta
300 g kirjolohta
1 porkkana
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
1 tl sokeria
1 tl (savu)paprikajauhetta
1/2 tl jauhettua kuminaa
1/2 tl suolaa
1 dl hienonnettua basilikaa tai persiljaa
mustapippuria myllystä
Leikkaa kirjolohi nahattomiksi, noin 3 cm levyisiksi viipaleiksi. Kuori ja raasta porkkana. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää porkkanaraaste ja valkosipulit. Paista pari minuuttia. Lisää joukkoon tomaattimurska. Mausta sokerilla, paprikajauheella, kuminalla ja suolalla. Kypsennä välillä sekoitellen viitisen minuuttia. Lisää kastikkeen joukkoon lohiviipaleet. Aseta paistokasarin päälle kansi ja anna kastikkeen poreilla vielä miedolla lämmöllä viisi minuuttia.
Lisää päälle hienonnetut yrtit ja rouhaisu mustapippuria. Tarjoile keitetyn pastan kanssa.

Savusiikamurupasta
4 annosta
500 g savusiikaa
1/2 pientä purjoa
2 tl rypsiöljyä
2 dl herneitä, pakaste
Lisäksi
300 g pastaa
3 rkl vihreää pestoa
100 g fetajuustoa tai 200 g raejuustoa
Poista savusiiasta ruodot ja nahka, revi kala pieniksi paloiksi. Halkaise purjo, huuhtele kylmällä vedellä ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
Kuumenna öljytilkka paistinpannulla. Kuullota purjosuikaleita 2-3 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää joukkoon herneet. Nosta pannu liedeltä.
Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaisen ajan. Valuta kypsä pasta lävikössä. Kaada pasta takaisin kattilaan. Sekoita joukkoon vihreä pesto, purjopaistos, savusiikamuru ja murusteltua fetajuustoa tai raejuustoa.
Lue myös: Vuoden kalakeitto -kilpailu kotikokeille – ”Reseptejä taitaa olla yhtä monia, kuin kokkejakin”
Kommentoi Facebookissa