Niki Laudan uskomaton tarina saatiin kansien väliin

Niki Lauda kävi lähellä kuolemaa 1976. Vakavista palovammoista huolimatta hän palasi radoille ja voitti maailmanmestaruuden

Niki Lauda kävi lähellä kuolemaa 1976. Vakavista palovammoista huolimatta hän palasi radoille ja voitti maailmanmestaruuden. (Kuva AOP)

Tuoreessa Niki Laudassa kerrotaan myös vuoden 1982 tapahtumista, kun Lauda taisteli Formula ykkösten maailmanmestaruudesta Keijo ”Keke” Rosbergia vastaan.

FORMULA 1 Nimettäessä Formula ykkösten kaikkien aikojen legendoja, ei Niki Laudan nimeä sovi jättää pois. Lauda ei ole tilastoykkönen mestaruuksien tai osakilpailuvoittojen määrässä, mutta hänen tarinansa on F1-historian kiehtovimpia.

Toki Lauda menestyikin erittäin hyvin. Hän voitti maailmanmestaruuden 1975, 1977 ja 1984. Osakilpailuvoittoja hänelle kertyi 25. Lopettaessaan F1-uransa 1985 hän oli maailmanmestaruuksien ja osakilpailuvoittojen määrässä tilastokakkosena.

Numerot jäävät Laudan uralla kuitenkin sivuseikaksi. Hän oli erittäin lähellä kuolemaa Saksan Nürburgringin osakilpailussa 1976 saatuaan vakavia palovammoja. Pappi saapui sairaalaan antamaan hänelle jo viimeistä voitelua.

Lauda kuitenkin taisteli itsensä takaisin F1-auton rattiin vielä saman vuoden aikana. Hän olisi voinut voittaa mestaruuden myös 1976, ellei olisi päättänyt keskeyttää vapaaehtoisesti Japanin Fujissa ajetussa kauden päätöskilpailusta. Kisa ajettiin sadeolosuhteissa todella vaarallisessa kelissä, eikä Lauda halunnut riskeerata elämäänsä.

Lauda menehtyi toukokuussa 2019. Hän oli 70-vuotias. Edellisenä kesänä hän oli toiminut vielä Mercedeksen F1-tallin johtotehtävissä.

Kokenut F1-toimittaja ja kirjailija Maurice Hamilton on kirjoittanut Laudan elämästä erinomaisen kirjan ”Niki Lauda – Formulalegendan elämäkerta” (Minerva Kustannus). Laudan tarina kaikkine dramaattisine vaiheineen viedään kirjassa värikkäästi läpi.

Juttuvinkki: Vuoden roskakuskiksi valittu Keke voitti maailmanmestaruuden – Suomikin muuttui

Nürburgringin onnettomuuttakin pahemman tragedian Lauda kohtasi 1991, kun hänen Lauda Air -yhtiönsä kone putosi Thaimaassa ja 223 ihmistä sai surmansa. Myös Lauda Airin tragediaa ja yhtiön vaiheita käsitellään kirjassa.

Laudan elämäntarina sivuaa myös Suomea. Formula ykkösistä tuli Suomessa suosittu urheilusarja 1982 Keke Rosbergin voitettua maailmanmestaruuden ja Lauda oli tuolloin yksi Keken kovimmista haastajista.

Isänpäivän ja joulun takia Suomessa julkaistaan syksyisin paljon urheilukirjoja. Niiden taso vaihtelee paljonkin, mutta Maurice Hamiltonin kirja Niki Laudasta on kirjasyksyn 2020 parhaita teoksia.

Kirja on mielenkiintoista luettavaa niillekin, jotka eivät Formula ykkösiä seuraa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Lewis Hamilton teki historiaa – Valtteri Bottakselle tyrmäystappio

Kommentoi Facebookissa