Kauppa-autossa on aitoa nostalgiaa – ”Tänne voi tulla vaikka navettasaappaat jalassa”

Kauppias Pertti Rislakeus kertoo kauppa-auton tarjoavan asiakkailleen myös nostalgiaa ja elämyksiä.

Kauppias Pertti Rislakeus kertoo kauppa-auton tarjoavan asiakkailleen myös nostalgiaa ja elämyksiä. (Kuva Anne Anttila)

Pohjalaiskylillä kiertelevä Rislakeuksen myymäläauto on palvellut sivukylien asukkaita jo reilun 40 vuoden ajan.

KAUPPA-AUTO Kauppa-auton odottaminen palauttaa mieleen lapsuuden ja ne hetket, kun nyrkki puristaa markan kolikkoa ja polkupyörän takakorissa köllöttelee tyhjä limonadipullo.

Tuolla kämmenessä lämmenneellä rahalla sai 1970-luvulla ison kasan tikkareita ja pussillisen järkyttävän hyviä merkkarikarkkeja. Usein kauppias palkitsi ahkeran ostajan myös lempeällä hymyllä ja paukkupurukumilla.

Neljäkymmentä vuotta myöhemmin istun Nurmolaisella maitolaiturilla, hypistelen taskun pohjalla olevaa kymppiä ja odotan kauppa-autoa. Vaikka rahan arvo on muuttunut ja hiukset harmaantuneet, niin hetkeen on sekoittunut hyvin nostalgisia piirteitä.

Osaankohan enää edes asioida kauppa-autossa?

Valikoima on kattava, pyörillä kulkevasta kaupasta saa lähes saman minkä kivijalkamarketeistakin.
Valikoima on kattava, pyörillä kulkevasta kaupasta saa lähes saman minkä kivijalkamarketeistakin. (Kuva Anne Anttila)

Autottoman pelastus

Seinäjoen Kitinojalla tukikohtaansa pitävä kyläkauppias Pertti Rislakeus sanoo kasvaneensa kauppa-auton rattiin.

– Olen toisen polven kauppias. Isäni aloitti toiminnan 1970-luvulla, pari vuosikymmentä teimme yhdessä töitä ja viimeiset kymmenen vuotta olen kiertänyt maakuntaa yksin. Rattaat ovat pyörineet tauotta, vaikka väliin mahtuu luonnollisesti haastaviakin vuosia, kauppias Rislakeus luonnehtii.

Pertin liikennöimä kauppa-auto kiertää Etelä-Pohjanmaan sivukyliä neljänä päivänä viikossa. Vuoden aikana rattaat pyörivät aamusta iltaan, mittariin kertyy noin 30 000 kilometrejä ja taakse jää tuhansia pysähdyksiä.

– Asiakkaat ovat tuttuja ja osa heistä jopa kahden sukupolven ajalta. Monista on tullut myös ystäviä. Kaupanteon lomassa vaihdetaan kuulumiset ja pohditaan siinä sivussa niin kylän kuin maailmankin tapahtumat, kauppias paljastaa hymyillen.

Monella pysäkillä kauppa-auton saapuminen on viikon kohokohta.

– Täältä saa kaikkea ja sitä mitä ei ole, tuon sen seuraavalla kerralla. Panostan myös palveluun. Tarvittaessa kannan jopa ostokset tupaan saakka.

Suomessa on tällä hetkellä vain kymmenkunta aktiivisesti liikennöivää kauppa-autoa.
Suomessa on tällä hetkellä vain kymmenkunta aktiivisesti liikennöivää kauppa-autoa. (Kuva Anne Anttila)

Nostalgiaostoksilla

Vaikka sivukylällä asuvat tekevät edelleen viikko- ja täydennys ostoksensa kauppa-autosta, niin kesäisin myymälä-autoon poiketaan myös nostalgiaostoksille.

– Varsinkin ihmiset, jotka ovat lapsuudessaan asioineet kauppa-autossa, tulevat mielellään fiilistelemään. Lisäksi pyörillä kulkeva kauppa kiinnostaa myös nuoria. Heille tämä kaikki tarjoaa elämyksiä ja joillekin jopa pieniä ihmeitä, kauppias tietää kertoa.

Pertti Rislakeuksen mukaan tavara kauppa-autossa on lähes samaa kuin marketeissakin.

– Valikoima on luonnollisesti suppeampi ja määrä pienempi. Esimerkiksi kermaviiliä on vain parin valmistajan, ei kymmenen, kauppias tarkentaa hymyillen.

Kauppa-auton tarpeellisuudesta ei tarvitse sivukylillä edes keskustella.

– Kotipihaan saapuva kauppa on monelle myös puhdasta ajan säästöä. Lisäksi tähän puotiin voi tulla vaikka navettasaappaat jalassa eikä huuliakaan tarvitse maalata, kauppias veistelee naureskellen.

Kommentoi Facebookissa