Käytetyn auton kilometrilukeman voi tarkistaa myös kännykällä

Autorekisterin raporttia voi lukea kännykästä esimerkiksi vaihtoautoja autoliikkeissä vertaillessa.

Autorekisterin raporttia voi lukea kännykästä esimerkiksi vaihtoautoja autoliikkeissä vertaillessa. (Kuva Veresovich)

Auton matkamittarilukeman väärentäminen ei Suomessa ole laitonta.

AUTOT Suomalaisissa autoliikkeissä joulu koittaa vasta välipäivinä, sillä ne ovat käytettyjen autojen vilkkainta ostoaikaa. Auton matkamittarilukeman väärentäminen ei Suomessa ole laitonta ja harva käytetyn auton ostaja julkeaa autoliikkeessä epäillä mittarilukeman paikkansapitävyyttä.

Kuluttajan on nyt mahdollista itse tarkistaa ajoneuvon kilometrilukemat luotettavasti kotimaisesta Autorekisteri.fi -palvelusta ja varmistua ajoneuvon historiasta ennen mahdollista ostopäätöstä.

Yksi merkittävimmistä ajoneuvon hintaan ja ostopäätökseen vaikuttavista tekijöistä on matkamittarilukema, eli kuinka paljon autolla on sen historian aikana ajettu. Mittarilukemien muuttaminen hyötymismielessä on yleistynyt sen mahdollistavien laitteiden halpenemisen ja saatavuuden myötä.

Esimerkiksi Saksassa arvioidaan myytävän vuosittain jo kaksi miljoonaa mittarimanipuloitua autoa. Keskimääräinen muutos mittarilukemassa on sata tuhatta kilometriä todellista alhaisemmaksi.

Suomessa autojen mittarilukemat tallennetaan Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin järjestelmään jokaisen katsastuksen yhteydessä. Kännykällä helposti käytettävä Autorekisteri.fi -palvelu kerää rekisterinumeron perusteella kaikki auton historiatiedot yhteen raporttiin.

Raportista selviää Trafin järjestelmistä tulevien kilometrien lisäksi myös auton todellinen omistaja, vakuutushistoria, ajoneuvoverojen maksutilanne, katsastushistoria sekä muita ajoneuvon yksilöllisiä tietoja.

– Autonostajan on helppo tarkistaa raportista paitsi virallisen lukeman ja auton näyttämän mittarilukeman keskinäinen täsmäävyys, myös muita hintaan ja ostopäätökseen merkittävästi vaikuttavia tekijöitä, kertoo palvelun kehittäneen Nelumbo Oy:n toimitusjohtaja Jukka Saarikorpi.

Laajasta raportista näkee myös, onko auto ollut jossain vaiheessa poissa rekisteristä esimerkiksi suuremman kolarikorjauksen aikana.

– Raporttia on helppo lukea kännykästä missä vain, kuten vaihtoautoja autoliikkeissä vertaillessa, Saarikorpi jatkaa.

Autorekisteri.fi -palvelu tarjoaa myös aikajananäkymän, jonka avulla voi tarkastella koko auton historian kronologisessa järjestyksessä. Autorekisteri-palvelun historiatiedot-kysely maksaa 2,95 euroa ja laaja, kaikki olemassa olevat tiedot sisältävä kysely 6,00 euroa per auto.

Kommentoi Facebookissa