Kela maksoi perustoimeentulotukea yli 160 000 kotitaloudelle – määrä suureni kesällä

Määrän suureneminen johtuu opiskelijoista, jotka eivät voineet saada opintotukea tai yleistä asumistukea.

Määrän suureneminen johtuu opiskelijoista, jotka eivät voineet saada opintotukea tai yleistä asumistukea. (Kuva Kela)

Myös maksetun tuen määrä kasvoi, Kela teki lähes miljoona päätöstä tammi-heinäkuun aikana.

KELA Kelan maksamaa perustoimeentulotukea sai kesäkuussa 164 400 ja heinäkuussa 160 400 kotitaloutta. Tuen saajia oli kesäkuussa 10 000 enemmän kuin toukokuussa.

Toimeentulotuen saajien määrä kasvaa kesäisin. Se johtuu pääasiassa siitä, että osa opiskelijoista joutuu turvautumaan toimeentulotukeen, kun he eivät saa kesällä opintotukea.

Kelan perustoimeentulotuen menot olivat tammi-heinäkuussa 426 miljoonaa euroa. Kela maksoi kesäkuukausina keskimäärin suurempaa perustoimeentulotukea kuin keväällä. Toukokuussa tukea maksettiin keskimäärin 457 euroa kotitaloutta kohti. Kesäkuussa keskimääräinen tuki oli 489 euroa ja heinäkuussa 478 euroa.

Tuen määrän kasvoi, sillä aiempaa useammalla kotitaloudella ei ollut perustoimeentulotuen lisäksi lainkaan tuloja. Toukokuussa näitä kotitalouksia oli 8 prosenttia, kesäkuussa 12 prosenttia ja heinäkuussa 14 prosenttia. Määrän suureneminen johtuu opiskelijoista, jotka eivät voineet saada opintotukea tai yleistä asumistukea.

Kela antoi tammi-heinäkuun aikana 978 000 päätöstä perustoimeentulotuesta. Niistä myönteisiä oli 81 prosenttia. Toukokuusta lähtien hakemukset ratkaistiin valtaosin lainmukaisessa ajassa eli 7 arkipäivän kuluessa. Heinäkuussa 99 prosenttia hakemuksista käsiteltiin määräajassa.

Kela käsitteli tammi-heinäkuussa 1 195 000 perustoimeentulotukeen liittyvää laskua. Niistä 47 prosenttia oli maksusitoumuksen perusteella tehtyjä ostoja. Loput olivat asiakkaiden toimittamia laskuja.

Maksusitoumuslaskuista 81 prosenttia käsiteltiin automaattisesti. Automaattisesti käsitellyt laskut koskivat apteekeissa tehtyjä lääkeostoja.

Kommentoi Facebookissa