Kelan ruuhkat jatkuvat ainakin keväälle – ruuhkaisinta on aina maanantaisin

Kelan toimistoissa on myös aamupäivällä yleensä vähemmän asiakkaita kuin iltapäivällä.

Kelan toimistoissa on myös aamupäivällä yleensä vähemmän asiakkaita kuin iltapäivällä. (Kuva Fotolia)

Haitat ja ylimääräiset kustannukset korvataan, jos ne pystyy todistamaan.

TOIMEENTULOTUKI Perustoimeentulotuki siirtyi kunnilta Kelan hoidettavaksi tämän vuoden alusta. Sen seurauksena asiakaspalvelu ja hakemusten käsittely ovat ruuhkautuneet pahasti.

Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen lupaa tilanteen kuitenkin normalisoituvan huhtikuussa. Hänen mukaansa ollaan jo menossa parempaan suuntaan. Pääjohtaja Aaltonen sanoo Kelan alkaneen valmistautua toimeentulotuen siirtoon jo syksyllä 2014.

Tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa Kela lupaa korvata kustannukset, jos toimeentulotukihakemusten käsittelyruuhkista on aiheutunut taloudellista haittaa. Sellaisia ovat esimerkiksi viivästyskorot laskujen myöhästymisestä. Aaltosen mukaan haitan johtuminen Kelan toiminnasta pitää kuitenkin pystyä todistamaan.

Lakisääteisesti Kelan pitäisi käsitellä perustoimeentulotuen hakemukset seitsemässä arkipäivässä. Viime kuussa käsittely vei Kelan mukaan vain päivän enemmän.

Asiakkaat ovat ehtineet raivostuneet Kelan ruuhkista, eduskunnan oikeusasiamiehen toimistoon on tullut yli sata kantelua. Valitukset koskevat päätösten käsittelyaikoja, asiakaspalvelun sujumista sekä sähköisen järjestelmän ongelmia.

Kela suosittelee asiakkaita kirjautumaan verkkoasiointipalveluun, jossa voi hakea lähes kaikkia etuuksia ja tarkistaa esimerkiksi oman hakemuksen käsittelytiedot. Toimistossa asiointi tai puhelinpalveluun soittaminen eivät nopeuta hakemuksen käsittelyä. Myös liitteet voi toimittaa verkossa, liitteeksi riittää esimerkiksi selkeä kännykällä otettu kuva.

Itse Kelan toimistoissa on vilkkainta maanantaisin. Loppuviikosta tilanne yleensä helpottaa. Toimistoissa on myös aamupäivällä yleensä vähemmän asiakkaita kuin iltapäivällä.

Puhelinpalveluun soitetaan tällä hetkellä poikkeuksellisen paljon, joten siellä voi joutua jonottamaan. Jos keskeyttää puhelun ja soittaa uudelleen, jonotus alkaa alusta. Jos et pääse puhelinpalvelussa jonoon, jonotuspaikat ovat jo täynnä. Käytössä on myös takaisinsoittopalvelu, mutta sitäkin tarjotaan vain, jos takaisinsoiton jonopaikkoja on vapaana.

Kela on eduskunnan valvonnassa oleva itsenäinen sosiaaliturvalaitos, jolla on oma hallinto ja talous. Sen valvontaa hoitavat eduskunnan nimeämät valtuutetut.

Kommentoi Facebookissa