Kenet nähdään Linnan juhlissa?

Kutsut kuukauden päästä pidettävään juhlavastaanottoon ovat jo lähteneet. (Kuva Tasavallan presidentin kanslia)

Tasavallan presidentti on kutsunut suomalaisveteraanien lisäksi virolaisia ja ruotsalaisia vapaaehtoisia.

LINNAN JUHLAT Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemana ovat tänä vuonna Suomen vahvuudet. Tutkimusten mukaan Suomi on maailman parhaimmistoa muun muassa rehellisyydessä, innovatiivisuudessa, vakaudessa, lukutaidossa ja koulumenestyksessä sekä tyttöjen mahdollisuuksissa.

Suomen 99. itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton kutsuvieraissa on runsaasti näiden Suomen menestystekijöiden mahdollistajia. Tasavallan presidentin kanslia kertoo, että kutsujen postitus kuukauden päästä pidettäviin juhliin on jo alkanut.

– Suomi on maailman vakain maa ja olemme maailman onnellisimpia kansoja. Meillä on puhdas luonto ja puhdasta ruokaa. Olemme niin monella mittarilla maailman huippua, että se tietää hyvää myös tulevaisuudelle, sanoo presidentti Sauli Niinistö

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa rouva Jenni Haukio kutsuvat vastaanotolle noin 1 800 vierasta. Kutsuvieraiden joukossa on laajasti eri aloilla ansioituneita suomalaisia.

– Vahvuutemme nähdään helposti itsestäänselvyyksinä ja siksi haluamme nostaa ne hetkeksi valokeilaan. Katsotaan kotimaatamme hieman uusin silmin.

Viime vuosien tapaan kutsuttujen joukossa on runsaasti sotaveteraaneja ja lottia. Perinteisesti ensimmäisenä vastaanotolle saapuvat Mannerheim-ristin ritarit, joita on jäljellä enää yksi. Viime vuonna ensimmäisenä presidentin kätteli Tuomas Gerdt, ritari numero 95. Gerdt oli alun perin taistelulähetti, mutta yleni jatkosodassa upseeriksi. Hän haavoittui kolme kertaa.

Suomalaisveteraanien rinnalla Presidentinlinnaan on tänä vuonna kutsuttu myös Suomen-poikia eli jatkosodassa taistelleita virolaisia vapaaehtoisia sekä talvi- ja jatkosodan ruotsalaisia vapaaehtoisia. Ruotsalaisten Svenska Frivilligkåriin kuului talvisodassa noin 8 500 miestä, heitä kaatui yli kolmekymmentä.

Kommentoi Facebookissa