Kerttu Niskanen antoi kaikkensa ja otti pronssia – ”Tosi hyvältä tuntuu”

Kerttu Niskasella on onnistuessaan mahdollisuudet huipputuloksiin. (Kuva Olympiakomitea)

Kerttu Niskasen hurja loppukiri toi 30 kilometrillä olympiapronssia. Hänelle mitali oli Pekingin kisoista toinen.

HIIHTO Kerttu Niskanen hiihti pronssia Pekingin olympialaisten päätösmatkalla naisten 30 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa. Kisojen toisen mitalinsa saavuttanut Niskanen antoi kaikkensa kuin Marja-Liisa Kirvesniemi Sarajevon olympialaisissa 1984.

Mitali ratkesi viimeisen kilometrin hurjaan kiriin. Niskanen ajoi lähes koko matkan pronssissa kiinni olleen Ruotsin Ebba Andersonin kiinni ja jyräsi tämän ohi, vaikka oli aivan poikki.

– Tosi hyvältä tuntuu. Sanotaan, että se oli semmoisen taistelun takana, niin jopa tuokin mitali tuntuu yhdenlaiselta voitolta. Oli kova kisa ja olen kyllä tosi onnellinen, että pystyn ottamaan olympiamitalin vapaalla hiihtotavalla. Muistan, kun ohitin Ebban (Andersonin) ja oli pakko vielä ennen viimeistä mutkaa vilkaista taakse, että onko meille tulossa maalisuoran otatus. Huolto piti mitalin syrjässä kiinni. Viimeisessä nousussa Juho (Mikkola) juoksi vierellä ja huusi, ettei saa luovuttaa, Niskanen iloitsi Olympiakomitean toimittamassa haastattelussa.

Niskanen ei heti pystynyt tuulettelemaan. Hän oli aivan poikki ja makasi pitkään maassa.

– Olin kyllä väsynyt. Helpoillakin osuuksilla joutui joka kohdan hiihtämään. Kun maalisuoralle käännyttiin, niin kaikkeni olin jo antanut. Odotin vain sitä punaista viivaa, että se on ylitetty ja homma on selvä. Positiivista tietysti se, että harvoin olen maalissa joutunut noin makaamaan. Tavaramerkkini on ollut, että enemmän voimissani olen. Kunto on hyvä ja itsestä sai irti hyvin.

Krista Pärmäkoski oli kisassa kymmenes. Hän menetti mahdollisuutensa sauvarikkoon.

– Tiesin, että tänään on pakko vetää tasaisella vedolla. Sillä tulee paras tulos. Kaikki oli hyvin kontrollissa ja elimistö toimi hyvin. Kun sauva meni tuon viimeisen kierroksen alussa, niin siinä tuli riittävän iso gäppi siihen, etten enää saanut ajettua tuossa kiinni. Toki yritin, mutta ylhäällä, kun joutui yksin puskemaan vastatuuleen, niin ei riittänyt paukut siihen, Pärmäkoski sanoi.

Kerttu Niskanen voitti Pekingin kisoissa 10 kilometrillä hopeaa. Siinä kisassa Pärmäkoski oli pronssilla.

Niskanen on voittanut urallaan neljä olympiamitalia. Sotshissa 2014 hän oli hopealla viestissä sekä parisprintissä.

Teksti: Otto Palojärvi, Peking

LUE MYÖS: Venäjä on lyöty – Leijonille olympiakultaa!

Kommentoi Facebookissa