Kesäherkkuja kalasta ilman hellaa – nappaa reseptit leppoisiin lomapäiviin

Trendikäs varhaisperunabowl syntyy uusista perunoita ja kylmäsavukalasta. (Kuva Pro Kala)

Nämä kalaherkut eivät vaadi kypsennystä, mutta täyttävät silti vatsan.

RUOKA Ruuanlaitto sujuu ilman hikoilua, kun valmistat annoksia, jotka syntyvät ilman liettä tai uunia. Nämä kalaherkut eivät vaadi kypsennystä, mutta täyttävät silti vatsan.

Lämpimällä kelillä tekee mieli helppoja ruokia, ja kesällä vihannekset ovat parhaimmillaan: on siis aika herkutella salaatilla. Kun pilkkomiseen osallistaa perheen tai ystävät, ruoka valmistuu nopeasti.

Salaattipohjan päälle voi yhdistellä kaikkea sitä, mikä on parasta juuri nyt – ja mitä jääkaapista löytyy. Kekseliäs kastike, uusi mauste tai yhden raaka-aineen marinointi on helppo tapa nostaa tuttukin salaatti uudelle tasolle.

Salaatin proteiinina käytetään vaihdellen erilaisia kaloja – esimerkiksi kylmäsavukalaa tai savukalaa. Monet juustot, kuten feta, toimivat mainiosti kalan makuparina ja tekevät salaatista vielä ruokaisamman.

Trendikäs varhaisperunabowl syntyy sutjakasti keitetystä uusista perunoita ja kylmäsavukalasta. Tutut maut saavat uutta twistiä, kun bowliin laitetaan mukaan seesaminsiemeniä ja merilevää, ja kastikkeeseen raikasta piparjuurta. Tämä salaatti vie kielen mennessään!

Tuttu savukalasalaatti puolestaan saa uudenlaista potkua, kun sen pinnalle lisätään granaattiomenansiemeniä, ja punasipulit marinoidaan ja maustetaan uudella tavalla. Kesäiset salaatit voi laittaa tarjolle isolle vadille – tai valmistaa jokaiselle ruokailijalle oman annoksen kulhoon.

Salaatin kaveriksi – tai vaikka iltapalaksi valmistuu katkaraputahnalla päällystettyjä patonginpaloja. Nämä leipäset sopivat tarjottaviksi myös vieraille. Katkaraputäytteeseen tulee chiliä, joten leivissä kun pientä potkua. Makeutta täytteeseen tuovat sesongissa olevat nektariinit.

Ohessa Pro Kalan tarjoamat kätevät reseptit!

Varhaisperuna-lohibowl

(4 annosta)

1 kerä salaattia

20 kypsää pientä varhaisperunaa

Riisiviinietikkaa, sokeria ja suolaa

200 g kylmäsavukirjolohta tai graavilohta

2 kypsää avokadoa

1 l herneitä (perkaamattomia)

1 pieni kurkku

2 rkl seesaminsiemeniä

Murskattua nori-merilevää (sushiin tarkoitettua)

Tuoretta korianteria koristeluun

Kirpeä jugurttikastike

2 dl turkkilaista jugurttia

Piparjuuritahnaa (tai maun mukaan)

1 rkl sitruunamehua

1 rkl hunajaa

Ripaus suolaa

Huuhdo salaatti. Leikkaa kypsät varhaisperunat lohkoiksi ja laita kulhoon. Sekoita keskenään 1–2 rkl riisiviinietikkaa, hieman sokeri ja ripaus suolaa, kaada kastike perunoille ja anna maustua 10 min.

Viipaloi avokado ja kurkku, perkaa herneet. Sekoita kastikkeen ainekset ja maista – säädä piparjuuritahnan määrä sopivaksi.

Kokoa bowl: kulhojen pohjalle salaatinlehtiä, marinoituja perunoita, päälle kylmäsavukirjolohta, avokadoa, herneitä ja kurkkua. Koristele seesaminsiemenillä, norilla ja korianterilla.

Pirskota salaatin päälle kastiketta tai tarjoile kastike erikseen.

Tuttuun savukalasalaattiinkin voi saada uudenlaista potkua. (Kuva Pro Kala)

Savukalasalaatti fetalla

(neljälle)

2-3 pientä kesäpunasipulia

2 rkl sitruunamehua

1 rkl hunajaa

1 rkl rypsiöljyä

Ras el hanout -maustetta

400 g lämminsavustettua kirjolohta

1 salaatti

Nippu rucolaa

200 g fetajuustoa, murennettuna

1 granaattiomena

1 kurkku

2 tomaattia

oliiviöljyä + ripaus suolaa

Marinoi punasipuli: sekoita keskenään sitruunamehu, hunaja, öljy ja ras el hanout. Lisää sipulirenkaat ja anna tekeytyä 10 minuuttia.

Huuhdo salaatti ja rucola, asettele ne vadille. Asettele salaattipedille omiin sektoreihinsa kuutioitu kurkku ja tomaatit, murenneltu fetajuusto, kevyesti paloiteltu lämminsavulohi ja marinoitu punasipuli. Ripottele päälle granaattiomenan siemenet. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja viimeistele yrteillä.

Iltapalaksi sopii katkaraputahnalla päällystettyjä patonginpaloja. (Kuva Pro Kala)

Patonkia & tulista katkaraputahnaa

(neljälle)

1 patonki

150 g kuorittuja katkarapuja

2–3 nektariinia

1 dl majoneesia

1 rkl turkkilaista jugurttia

1 rkl limemehua

1 tl srirachaa (tai muuta mietoa chilikastiketta)

1 rkl tuoretta korianteria

Ripaus suolaa ja mustapippuria

Koristeluun: rapeaa valkosipuliöljyä ja tuoretta korianteria

Sekoita majoneesi, limen mehu ja sriracha kulhossa. Lisää (sulatetut ja valutetut) katkaravut, kuutioitu nektariini ja hienonnettu korianteri. Mausta suolalla ja pippurilla.

Leikkaa patonki viipaleiksi. Levitä päälle katkaraputahnaa ja sen päälle hiukan rapeaa valkosipulia. Koristele tuoreella korianterilla ja tarjoile heti.

Lue myös: Kesähelteellä valmistuu terveellinen ja kevyt kala grillissä – näillä vinkeillä onnistut!

Kommentoi Facebookissa