Kesähelteellä valmistuu terveellinen ja kevyt kala grillissä – näillä vinkeillä onnistut!

Kalaa ei kannata ympäröidä foliolla kokonaan, silloin lopputuloksesta tulee helposti keittokalan makuinen.

Kalaa ei kannata ympäröidä foliolla kokonaan, silloin lopputuloksesta tulee helposti keittokalan makuinen. (Kuva Fotolia)

Kalatalousneuvoksen vinkeillä varmistat, että saat juuri kypsyysasteeltaan oikean, mehevän grillikalan.

RUOKA Kesäisin on mukava hieman keventää lautasen sisältöä. Vihanneksilla höystetty kala-ateria valmistuu helposti ja nopeasti grillissä. Kalaneuvoksen vinkeillä varmistat, että saat juuri kypsyysasteeltaan oikean, mehevän grillikalan.

Kala on terveellinen ja kevyt vaihtoehto esimerkiksi perinteisille grillipihveille tai makkaralle. Se sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia.

– Kesähelteillä on mukavampi nauttia kevyestä ruuasta, mausta kuitenkaan tinkimättä. Kaloista löytyy vaihtoehtoja moneen makuun. Kaveriksi voi sitten valita mieleisiään lisukkeita, kuten salaattia tai grillattuja kasviksia, vinkkaa kalaneuvos, eli Kalaneuvoksen toimitusjohtaja ja kalatalousneuvos Veijo Hukkanen.

Kokonaisen kalan grillaus

Grillattavaksi sopivat hyvin esimerkiksi kaikille tuttu kirjolohi, mutta myös kokonainen siika, nieriä, ahven ja kuha.

– Suolaus on tärkeä osa onnistuneen kala-aterian valmistamista. Kalan voi suolata laittamalla sen yöksi 10-prosenttiseen suolaveteen. Vaihtoehtoisesti kalan voi suolata merisuolalla kauttaaltaan. Voit myös pyytää kalatiskin myyjää jo kaupassa ripottelemaan päälle merisuolaa ja pakkaamaan kalan tiukasti. Kun kalan suolaa aamulla, voi jo illalla käydä grillipuuhiin, kalaneuvos selvittää.

Suolausaika riippuu kalan rasvaisuudesta ja koosta. Mitä rasvaisempi ja isompi kala, sitä enemmän suolaa uskaltaa laittaa ja sen pidempi on grillausaika.

– Kokonaista siikaa tai nieriää grillatessa kalaa ei kannata suomustaa, vaan leikata pintaan viiltoja ja maustaa viiltokohdat. Kala kannattaa grillata ritilän päällä, kalaneuvos opastaa.

Kalafileen grillaus

Kirjolohi- ja lohifileistä saa meheviä, kun leikkaa pintaan viillot noin neljän sentin välein, ja maustaa myös viiltojen välit. Näin kala maustuu tasaisesti. Maustamisessa voi hyödyntää esimerkiksi Kalaneuvoksen omaa kalamaustetta.

Isoista kalafileistä kuten kirjolohesta ja lohesta saa herkullisia annoskokoisia medaljonkeja.

– Voit pyytää kalamestaria leikkaamaan medaljongit valmiiksi tai leikata ne itse, kalaneuvos ohjeistaa.

Herkulliset kirjolohimedaljongit syntyvät näillä aineksilla.
Herkulliset kirjolohimedaljongit syntyvät näillä aineksilla. (Kuva Kalaneuvos)

Käytä foliota

Folio on kalan grillaajan paras ystävä. Kokonainen vonkale tai filee kannattaa laittaa folioon niin, että yläpuoli jää paljaaksi. Ylijäävän folion voi rypistää ikään kuin veneeksi kalan ympärille. Ilman foliota kala jää kiinni ritilään helposti ja sen rasva valuu grilliin.

– Kalaa ei kuitenkaan kannata ympäröidä foliolla kokonaan, silloin lopputuloksesta tulee helposti keittokalan makuinen. Ison, kokonaisen kalan alle tulee valita paksumpi folio ja taittaa se vielä kahteen kertaan. Huomaathan, että foliorullaa ostaessasi hankit juuri grillaamiseen tarkoitettua foliota.

Kun kala on valmis, sen voi syödä suoraan foliosta tai kiepsauttaa siitä lautaselle, kalaneuvos vihjaa.

Huolehdi lämpötilasta

Kirjolohi- ja lohifileen grillaamiseen paras lämpötila on 170–180 astetta. Vähärasvaiset kalat kuten siika tai nieriä kannattaa paistaa 160 asteen lämpötilassa. Kala valmistuu grillissä noin 20 minuutissa, ja samalla voi valmistaa kasviksia aterian lisukkeeksi. Filee on kypsää, kun haarukalla lohkaistessa pala irtoaa helposti.

Kokonaisen kalan kohdalla kala kypsyy noin 200 asteessa ja vastaavasti grillaus aika on pidempi, noin 45 minuuttia jälleen kalan koosta riippuen.

– Lämpötilan kanssa kannattaa olla huolellinen. Itse suosin kaasugrilliä, koska sen lämpötilaa on helpompi säätää. Hiiligrillin kanssa tarvitaan kärsivällisyyttä, jotta saa aikaan tasaisen, sopivan lämpöisen hiilloksen.

Kalan seurana grillissä kypsyvät esimerkiksi tomaatit, sipulit ja paprikat.

Lue myös: Keittiömestari paljastaa kesän parhaat kalaherkkureseptinsä – ”Savukalaa ja lehtipinaattia, taivaallista!”

Kommentoi Facebookissa