RUOKA Lähestyvä kesä inspiroi kokkaamaan ulkoilmassa: terassilla, pihalla, mökillä, veneessä, laavulla, nuotiolla – missä vain. Ulkona ruoka maistuu aina tuplasti paremmalta. Kokata voi monipuolisesti kalasta ja äyriäisistä, ja reseptit voi toteuttaa esimerkiksi grillissä, grillin keittolevyllä ja muurikkapannulla.
Jos tänä vuonna onkeen tarttuu ahvenia, nauti ne tällä kertaa trendikkäästi hodarien tapaan bao bun -sämpylän välissä tillijugurtin ja coleslaw-salaatin kera. Näitä buneja kannattaa tehdä reilusti, sillä ne katoavat nopeasti parempiin suihin. Tämä resepti on myös varmasti lasten mieleen.
Kevään ykkösherkku, parsa, saa puolestaan kaverikseen jättirapuja, ja niistä kokataan herkullisia vartaita, jotka valmistuvat grillissä hetkessä. Keväiset parsavartaat ovat kevyttä syötävää, ja niissä on tulista twistiä. Voitele vartaita grillaamisen aikana, jotta kastikkeen maut tarttuvat aineksiin. Voit myös oikaista reseptissä ja unohtaa varrastikut – paista ainekset pannulla ja lisää joukkoon maustevoi.
Pro Kala on lanseerannut Kalakuu-kampanjan haastaakseen suomalaiset syömään kalaa toukokuussa suositusten mukaiset kaksi kertaa viikossa. Tänä vuonna kalakuun teemana on syödä ja kokata kalaa ulkona. Kalakuun nettisivuilta löytyy paljon herkullisia ja toimivia reseptejä sekä vinkkejä kalan käsittelyyn, ostamiseen, grillaamiseen ja savustukseen.
Parsa-jättirapuvarras
6 parsaa
18 jättiravunpyrstöä
1 valkosipulinkynsi
20 g inkivääriä
1 chili
1 tl sitruunaruohotahnaa
100 g voita
kevätsipulia
varrastikkuja
Kuori parsat, pilko useampaan osaan. Poista jättiravuista kuoret tarvittaessa. Pujottele ainekset vuorotellen varrastikkuihin.
Kuori valkosipuli ja inkivääri, poista chilistä kanta ja siemenet. Hienonna mausteet ja laita ne kattilaan yhdessä sitruunaruohotahnan kanssa. Lisää voi ja kiehauta. Sekoita maustevoi blenderissä tasaiseksi.
Voitele vartaita grillaamisen aikana maustevoilla. Tarjoile kuumina, koristele kevätsipulilla.

Rapeat ahvenbunit
1-2 valmista bao bun -sämpylää (tai hodarisämpylää) per syöjä
ahvenpuikkoja
coleslaw-salaattia
tillijugurttia
Kokoa ahvenbunit vasta juuri ennen tarjoilua. Grillaa sämpylät, jotta ne lämpenevät, ja täytä ne coleslaw-salaatilla. Laita päälle rapea ahvenpuikko ja viimeistele kokonaisuus tillijugurtilla.
Ahvenpuikot
4-8 ahvenfileetä
suolaa
1 kananmuna
1 dl jauhoja
2 dl riisimuroja
voita
Puolita ahvenfileet pituussunnassa ja ripottele niiden päälle suolaa. Vatkaa rikki munien rakenne yhdessä kulhossa, laita jauhot toiseen kulhoon ja murot kolmanteen. Murskaa muroja kädellä kevyesti hienommaksi.
Pyörittele ahvenfileet ensin jauhoissa, kasta ne sitten kananmunaan ja pyörittele lopuksi muroissa. Paista ahvenpuikot kypsiksi joko grillin parilalevyllä tai pannulla voissa.
Coleslaw ruohosipulilla
1 keskikokoinen porkkana
150 g valkokaalia
1/2 dl hienonnettua ruohosipulia
1 limen mehu
1 rkl sokeria
suolaa ja mustapippuria
1 dl majoneesia
Huuhtele, kuori ja raasta porkkana. Raasta kaali. Laita raasteet kulhoon, lisää joukkoon hienonnettu ruohosipuli. Purista limestä mehu ja lisää se ja mausteet salaattiin.
Laita kumihanska käteen ja murskaa kaalia kovin ottein, samalla sekoittaen. Lisää lopuksi joukkoon majoneesi ja laita coleslaw jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi.
Tillijugurtti
1/2 dl hienonnettua tilliä
1/2 dl hienonnettua ruohosipulia
1 valkosipulinkynsi
2 dl maustamatonta turkkilaista jugurttia
1 tl hunajaa
suolaa ja mustapippuria
Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia.
Lue myös: Katkarapu on kevyt herkku – se sopii arkeen ja juhlaan
Kommentoi Facebookissa