Katkarapu on kevyt herkku – se sopii arkeen ja juhlaan

Suurin osa Suomessa myytävistä katkaravuista tulee Norjasta. (Kuva Norwegian Seafood Council)

Katkarapuja syövät eniten nuoret parikymppiset suomalaiset.

RUOKA Suomalaiset syövät vuodessa 1,6 kiloa katkarapuja henkeä kohden. Katkaravut ovat terveellinen proteiininlähde, sillä niissä on vain vähän rasvaa.

Joka kolmas suomalainen syö katkarapuja vähintään kerran kuukaudessa. Katkarapuja nautitaan sekä arjessa että juhlassa, useimmiten pizzan päällä ja erilaisissa katkarapusalaateissa. Ehkä hieman yllättäen katkarapuja syövät eniten nuoret, 20–24-vuotiaat suomalaiset.

Suomalaisten katkarapujenkäyttöä on tutkittu tuoreessa Norwegian Seafood Councilin teettämässä kyselyssä. Siitä käy ilmi, että vain kolme prosenttia kyselyyn vastanneista suomalisista yhdistää katkarapuihin terveellisyyden.

– Tätä prosenttiosuutta haluaisimme mielellämme nostaa, koska katkaravut ovat terveellinen proteiininlähde, sanoo Trym Eidem Gundersen, Pohjoismaista vastaava johtaja Norwegian Seafood Councilista.

Suurin osa Suomessa myytävistä katkaravuista tulee Norjasta. Gundersen kertoo, että katkaravuissa on vain vähän rasvaa ja paljon erilaisia ravintoaineita, ja vaikka katkarapujen kolesterolipitoisuus on korkea, ne eivät nosta kolesterolitasoa. Käypä hoito -suosituksen mukaan katkarapuja ei tarvitse välttää, vaan niitä voi syödä kohtuullisesti, vaikka tarkkailisikin kolesteroliaan.

Katkaraputuotteissa löytyy useita erilaisia vaihtoehtoja, mutta suomalaiset suosivat etupäässä kuorittuja pakastekatkarapuja. Toiseksi eniten ostetaan katkarapuja osana valmisaterioita, salaatteja ja voileipiä.

Gundersen innostaa suomalaisia kokeilemaan esimerkiksi tuoreita, kuorittavia katkarapuja.

– Ne sopivat loistavasti esimerkiksi kesän grillikauteen tai rapujuhliin, kehuu hän. Kuorellisia katkarapuja voi kotona mainiosti myös savustaa, jolloin niihin saa aivan uudenlaista makua.

Pro Kala puolestaan vinkkaa, että katkaravuista syntyy helposti sekä klassisia että moderneja herkkuja. Kaikkien rakastamiin katkarapuklassikkoihin kuuluu Toast Skagen, jonka kehitti tukholmalaisen Riche-ravintolan ravintoloitsija Tore Wretman. Hän yhdisti 1950-luvulla voissa paistetun vaalean leivän ja majoneesipohjaisen katkaraputahnan ja koristeli annoksen mädillä ja tuoreella tillillä. Toast Skagen on erittäin suosittu alkuruoka ravintoloissa tänäkin päivänä.

Suomen Norjan suurlähestystössä pidetyn, katkarapuaiheisen seminaarin tarjoilut suunnitellut keittiömestari Tommi Suviniemi puolestaan vinkkaa, että modernimman version katkaravuista saa yhdistämällä niitä thaimaalaisiin makuihin. Katkaravuista voi valmistaa raikasta, alkavaan kesäkauteen täydellisesti sopivaa salaattia yhdistämällä joukkoon thai-basilikaa, raastettua kookosta ja sitruunaruohoa.

Thai-rapusalaatti Tommi Suviniemen tapaan. (Kuva Norwegian Seafood Council/ Annukka Pakarinen)

Thairavut kokki Tommi Suviniemien tapaan

300 g kuorittuja katkarapuja

Marinadi:

1 rkl soijakastiketta

2 rkl rypsiöljyä

1/2 rkl kalakastiketta

1/2 rkl ruokokidesokeria

1 tl sitruunanruohotahnaa

2 valkosipulinkynttä

1 punainen chili

pieni pala inkivääriä

1 rkl pilkottua thaibasilikaa (voi käyttää myös tavallista basilikaa)

1 limen mehu

Koristeluun:

Paahdettuja kookoshiutaleita, punaista chiliä ja thaibasilikan lehtiä

Valmista marinadi: Pilko chili pieniksi kuutioksi. Raasta inkivääri ja valkosipuli hienoksi. Sekoita kaikki marinadin ainekset ja yhdistä katkarapuihin. Marinoi rapuja pari tuntia. Koristele ohueksi viipaloiduilla chilirenkailla, thaibasilikan lehdillä ja paahdetuilla kookoshiutaleilla.

Lue myös: Meren herkut haastoivat Suomen parhaiksi haluavat kokit – kampasimpukka testasi taidot

Kommentoi Facebookissa