RUOKA Lähes kaikkien avomaavihannesten satoa korjataan jo heinäkuussa. Nyt kannattaa tankata kasviksilla, sillä kasvisten maut, tuoreus ja hinnat ovat kuluttajien kannalta parhaimmillaan kerrotaan Puutarhaliitosta.
Monia kasviksia on hyvä myös säilöä talven varalle pakastamalla, kuivaamalla tai muilla tavoilla. Tavoitteena on syödä vähintään puoli kiloa vihanneksia, marjoja ja hedelmiä päivässä ympäri vuoden, mutta kesällä tavoite on hyvä nostaa ainakin 800 grammaan, mikä tarkoittaa noin 8–10 kasvisannosta päivässä.
Kasvisten avulla on helppo pitää ruokavalio sopivan kevyenä, jolloin kesäkiloja ei kerry. Samalla ruokailun nautinnoista ei tarvitse tinkiä lainkaan. Kasviksia syödään myös silmillä, mutta maut ovat aina kohdallaan.
Esimerkiksi grilliin sopivat lähes kaikki kasvikset salaatteja ja marjoja lukuun ottamatta. Monelle vihannekselle ja hedelmällekin riittää kevyt öljykerros ja ripaus mausteita pintaan – erityisesti yrtit antavat lisämakua niin salaatteihin kuin kypsennettyihin ruokiin. Nopean grillauksen jälkeen kasvikset maistuvat sekä pääruokana että lisukkeina.
Kasvisten suoja-aineet ovat tarpeen niin kesällä kuin talvella. Kasviksia tulisikin nauttia jokaisella aterialla vähintään yksi annos eli noin kourallinen. Suoja-aineita ovat vitamiinit, hiven- ja kivennäisaineet sekä antioksidantit. Ne puolustavat elimistössämme sairauksia, stressiä ja väsymystä vastaan. Myös kuiduilla ja monilla muilla yhdisteillä on terveyttä ja hyvää oloa edistäviä vaikutuksia. Kevyt kypsennys parantaa monen kasviksen ravintoaineiden saatavuutta, joten esimerkiksi jokaiseen liharuokaan on hyvä lisätä makua, väriä ja keveyttä kasviksilla.
Parhaat kasvikset ovat lähellä tuotettuja, puhtaita ja tuoreita. Suomalaiset kasvikset ovat kehittyneet viileässä, saaneet runsaasti valoa ja kasvaneet puhtaassa ympäristössä verrattuna moniin tuontikasviksiin. Puutarhaliitto suitsuttaa, että Suomessa esimerkiksi kasteluvesi on puhdasta.
Kommentoi Facebookissa