Leipä on kasvisruokaa – monipuolinen viljan käyttö auttaa turvaamaan riittävän ravintoaineiden saannin

Viljoista kannattaa valita kotimaisia vaihtoehtoja kuten ruis, sillä esimerkiksi riisi tuodaan Suomeen kaukaa.

Viljoista kannattaa valita kotimaisia vaihtoehtoja kuten ruis, sillä esimerkiksi riisi tuodaan Suomeen kaukaa. (Kuva Fotolia)

Perinteinen yhdistelmä kasvishernekeitto ja ruisleipä ovat proteiinin saannin kannalta hyvä vaihtoehto.

RUOKA Vilja sopii kasvipohjaisuutensa takia kasvisruokailijalle. Monipuolinen viljan käyttö on kasvisruokavalion perusta ja auttaa turvaamaan riittävän ja monipuolisen proteiinin sekä monien muiden ravintoaineiden saannin.

– Viljavalmisteet mielletään usein hiilihydraattien ja kuidun lähteeksi ja unohdetaan, että ne ovat myös hyvä proteiinilähde. Moneen leipään on lisätty proteiinipitoisia ja hyviä rasvahappoja sisältäviä siemeniä, kertoo Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen.

Proteiinin ravitsemuksellinen laatu riippuu sen aminohappokoostumuksesta. Ruoassa tulee olla kaikkia välttämättömiä aminohappoja, jotta elimistö pystyy niitä hyödyntämään. Yhdenkin aminohapon puute johtaa siihen, että elimistö ei pysty täysin hyödyntämään muitakaan aminohappoja ja ne käytetään energiaksi eikä elimistön rakennusaineiksi.

Yhdisteltäessä viljan ja palkokasvien proteiineja saadaan kaikkia elimistön tarvitsemia aminohappoja. Perinteinen yhdistelmä kasvishernekeitto ja ruisleipä ovat siis proteiinin saannin kannalta hyvä vaihtoehto. Kyytipoikana saadaan lisäksi paljon kuituja ja muita ravintoaineita.

Viljatuotteiden ympäristöystävällisyyttä ruokavaliossa tukee se, että viljelemällä viljaa ihmisravinnoksi saadaan proteiinia ja energiaa tuotettua pienemmillä ympäristöpäästöillä ja energian kulutuksella. Viljoista kannattaa valita kotimaisia vaihtoehtoja, sillä esimerkiksi riisi tuodaan Suomeen kaukaa ja sen viljelyssä vapautuu paljon kasvihuonekaasua, metaania.

Lue myös: Muualla Euroopassa syödään enemmän leipää – Suomessa leipä on terveellisempää

Kommentoi Facebookissa