Keskusrikospoliisi tutkii tietosuojaloukkausta eduskunnassa – kohteena yli 1000 henkilöä

Turvallisuusselvityksiä ei tehdä kansanedustajille, joten he eivät ole loukkauksen piirissä. (Kuva Hanne Salonen/ Eduskunta)

Eduskunnassa työskennellyt henkilö on tallentanut turvallisuusselvitysten henkilötietoja lainvastaisesti.

TIETOSUOJA Poliisin epäilyn mukaan eduskunnassa työskennellyt henkilö on tallentanut ja säilyttänyt turvallisuusselvityksissä käytettäviä henkilötietoja lainvastaisesti. Epäilty tekokokonaisuus ajoittuu vuosille 2017–2023.

Esitutkinnan alkuvaiheessa saatujen tietojen perusteella on syytä epäillä, että tietosuojaloukkauksen kohteeksi on joutunut todennäköisesti yli 1000 henkilöä. Suuri henkilömäärä johtuu siitä, että epäillyn rikoksen tekovuosina eduskunnassa on työskennellyt laaja joukko virkamiehiä, rakennusurakoitsijoita sekä näiden aliurakoitsijoita.

Edellä mainitulle henkilöjoukolle on tehty turvallisuusselvitykset, joiden henkilötietoihin tietosuojarikos on kohdistunut. Turvallisuusselvityksiä ei tehdä kansanedustajille, joten he eivät ole loukkauksen piirissä.

– Tässä vaiheessa poliisi keskittyy asianomistajien tavoittamiseen sekä heidän vaatimusten selvittämiseen. Esitutkinnan ennakoidaan valmistuvan kevään aikana, kertoo Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Tomi Taskila.

Poliisilla ei ole viitteitä siitä, että väärin säilytettyjä tietoja olisi käytetty rikolliseen tai muuhun vahingolliseen toimintaan.

Lue myös: Poliisille sakot tietosuojarikoksesta – urkki tietojärjestelmästä kuolemansyyn tutkinnan tietoja

Kommentoi Facebookissa