Kevään mukana tulevat ovelta ovelle kiertävät kauppiaat – huijausten kohteina usein ikäihmiset

Jos esittelylle on annettu mahdollisuus, pakko ei ole ostaa, vaikka myyjä olisi miten harmissaan.

Jos esittelylle on annettu mahdollisuus, pakko ei ole ostaa, vaikka myyjä olisi miten harmissaan. (Kuva Fotolia)

Poliisin neuvo on, ettei asuntoon pidä päästää tuntemattomia sisälle.

KOTIMYYNTIKAUPPIAAT Varma merkki keväästä on kiertävät kotimyyntikauppiaat. Palveluita ja tavaraa tarjotaan usein epärehellisin keinoin ja aggressiivisen tarjonnan kohteena ovat erityisesti ikäihmiset.

– Poliisi saa joka kevät ilmoituksia kiertelevistä henkilöistä, jotka aiheuttavat huolta ja epäilyksiä. Usein kyseessä ovat kotioville tulevat palveluita ja tavaroita kauppaavat myyjät, poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta sanoo.

Aho korostaa, että huijaavista kotimyyjistä on hyvä puhua perhepiirissä etukäteen samaan tapaan kuin valepoliiseista. Samoin vanhustyötä tekevien sekä ikäihmisten järjestöjen aloitteesta riskit voisi ottaa tapaamisissa pohdittaviksi.

– Jos tarvetta palveluille tai tavaralle ei ole, se tulee ilmoittaa kaupustelijalle selkeästi. Jos kuitenkin esittelylle on annettu mahdollisuus, pakko ei ole ostaa, vaikka myyjä olisi miten harmissaan. Jos asia kiinnostaa, kannattaa tarkkaan harkita ennen kuin allekirjoittaa mitään, Aho korostaa.

Sen selvittäminen, onko sovittu kauppa hyvä vai kyseessä petos, ei ole yksinkertaista ostajille eikä aina poliisillekaan.

– Usein allekirjoituksella sitoudutaan siihen, mitä sopimuksessa lukee. Sopimus on siis luettava huolellisesti ja myös ymmärrettävä sen sisältö ennen päätöksen tekoa. Tähän ei saa vaikuttaa myyjän kiire.

Kotimyynnissä myyjän tulee antaa kuluttajalle ennen sopimuksen solmimista ennakkotiedot itse tuotteesta tai palvelusta sekä omat yhteystietonsa. Tärkeä asiakirja on peruuttamislomake, jonka avulla kuluttaja voi peruuttaa kotimyyntikaupan syytä ilmoittamatta 14 päivän kuluessa sopimuksen tekemisestä.

Monet kevään ja kesän kotimyyjät kauppaavat varsin hinnakkaita remontteja ja pihan kunnostuksia. Näiden sopimusten jälkeen ei 14 päivän peruuttamisaika välttämättä onnistu, koska kyse on mittojen mukaan tehdyistä yksilöllisistä tuotteista tai palveluista.

Jyrki Ahon mukaan ikäihmiset voivat remonttitarpeissaan kääntyä esimerkiksi Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonnan tai kuntien korjausavustusten käsittelijöiden puoleen. Aktiivisia myyjiä Aho muistuttaa kuluttaja-asiamiehen suosituksesta, jonka mukaan kaupankäynnistä tulee luopua kokonaan, jos kuluttajan oikeustoimikelpoisuus on heikentynyt iän tai sairauden takia.

Kommentoi Facebookissa