Kevät houkuttelee ulkoilemaan luontoon – poliisi muistuttaa käsittelemään tulta varovasti

Maastopalo voi levitä kuivassa ympäristössä nopeasti ja laajalle alueelle.

Maastopalo voi levitä kuivassa ympäristössä nopeasti ja laajalle alueelle. (Kuva Fotolia)

Huolimattomuudesta johtuneen tulipalon aiheuttaja voi joutua maksamaan mittavia vahingonkorvauksia.

NURMIKKOPALOT Poliisin tietoon on tullut tällä viikolla muutama yleisillä paikoilla syttynyt nurmikkopalo. Tässä vaiheessa ei ole varmuutta, ovatko palot syttyneet huolimattomuuden seurauksena vai sytytetty tahallaan.

– Oli niin tai näin nurmikkopalon aiheuttaja saattaa syyllistyä rikokseen. Mikäli palo on sytytetty tahallaan, asiassa on syytä epäillä vahingontekoa. Jos palo syttyy esimerkiksi kuivaan maahan heitetystä käryävästä savukkeesta tai nuotiosta, asiaa tutkitaan nimikkeellä varomaton tulen käsittely, kertoo rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisilaitokselta.

Paloista ei aiheutunut erityistä vahinkoa tai vaaraa. Kevät houkuttelee viettämään aikaa ulkona, mutta puistoissa ja muualla luonnossa liikkuessa on oltava varovainen tulen kanssa. Esimerkiksi suosituilla ulkoilualueilla on erikseen merkityt nuotiopaikat grillaamisia varten.

Myös huolimattomuudesta johtuneen tulipalon aiheuttaja voi joutua maksamaan mittaviakin vahingonkorvauksia, jos palo leviää laajalle ja aiheuttaa esimerkiksi suuria siivouskustannuksia.

– Maastopalo voi levitä kuivassa ympäristössä nopeasti ja laajalle alueelle. Tulenkäsittelytaidot pitää siis olla kunnossa, jos aikoo ryhtyä vaikkapa makkaranpaistoon. Nuotion tekeminen maastoon ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan siihen tarvitaan maanomistajan lupa. Lisäksi on syytä tarkistaa, ettei alueelle ole annettu metsäpalovaroitusta, Hietala neuvoo.

Tulipalosta tulee aina ilmoittaa viipymättä hätänumeroon. Hätänumeroon on soitettava myös silloin, jos näkee jonkun pelleilevän tulen kanssa vahingontekoaikeet mielessä.

Lue myös: Sähkölaitteista alkaneita paloja yli 2500 vuodessa – yleisin syy lieden huolimaton käyttö

Kommentoi Facebookissa