Kevätseuranta kutsuu perheet luonnon äärelle – keväisistä lajeista kerätään runsaushavaintoja

Ensimmäiset havainnot valkovuokkojen kukinnasta ovat saavuttaneet Kevätseurannan.

Ensimmäiset havainnot valkovuokkojen kukinnasta ovat saavuttaneet Kevätseurannan. (Kuva Riina Pippuri)

Nokkosperhosesta ja sitruunaperhosesta kirjataan nyt havaintoja ympäri Suomea.

KEVÄTSEURANTA Kevät etenee vauhdilla, kun tavanomaista lämpimämmät säät hellivät koko Suomea ja luonto on ottanut viime viikonloppuna harppauksen eteenpäin. Havaintoviikonloppuna 24.–25.4 vietetäänkin Luonto-Liiton Perheet yhdessä kevääseen -retkipäivää.

Leskenlehtien ja sinivuokkojen kukinta etenee koko ajan pohjoisemmaksi. Pajunkissat eli pajun kukkien nuput ihastuttavat Lapissa ja paju on puhjennut kukkaan aina Keski-Suomessa asti. Myös ensimmäiset havainnot valkovuokkojen ja vieraslaji etelänruttojuuren kukinnasta on saavuttanut Kevätseurannan.

Keväisten kukkijoiden myötä havainnot hyönteismaailman heräilystä ovat runsastuneet.

– Nokkosperhosesta ja sitruunaperhosesta kirjataan nyt havaintoja ympäri Suomea. Viime viikonlopun lämpöaalto sai myös kimalaiset pörräämään sankoin joukoin. Kaiken lisäksi sammakoiden kutu on alkanut Etelä-Suomessa, kertaa Kevätseurantakoordinaattori Ilona Tuovinen.

Tulevana viikonloppuna kerätään taas runsaushavaintoja keväisistä lajeista. Keväinen luonto kuhisee tapahtumaa ja retkikohde voi löytyä yllättävänkin läheltä. Löytyisikö kotitalon takaa esimerkiksi joutomaa, joenranta tai peltoaukea?

– Perheet yhdessä kevääseen -retkipäivä syntyi halusta tarjota lapsille ja perheille tekemistä ja hyvää mieltä nyt, kun yhteiset tapahtumat ovat olleet harvassa. Suuntautuu retki omalle takapihalle tai lähiluontoon, luonnon tutkiminen, yhdessä leikkiminen ja retkieväät tekevät päivästä merkityksellisen kaikille, kuvaa Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö Teija Peura.

Luonto-Liiton Kevätseuranta tarjoaa verkkosivuillaan retkipäivän järjestämiseen vinkkejä. Toivotaan myös, että keväiset retkikuvat jaetaan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #kevätseuranta, #perheetkevääseen, @kevatseuranta, @luontoliitto.

Lue myös: Sääprofeetta povaa epävakaata säätä keväästä ensi kesään – ”Kesä on siirtynyt syksyyn ja alkaa elokuussa”

Kommentoi Facebookissa