Sääprofeetta povaa epävakaata säätä keväästä ensi kesään – ”Kesä on siirtynyt syksyyn ja alkaa elokuussa”

Sääprofeetta Unto Riihiluoma ennustaa juhannuksen sään olevan epätavallisen oikukkaan.

Sääprofeetta Unto Riihiluoma kertoo juhannuksen sään olevan epätavallisen oikukkaan. (Kuva Anne Anttila)

Unto Riihiluoma ennustaa jo keväästä tulevan hyvin kolea ja epävakainen.

SÄÄPROFEETTA Isojokelaisen sääprofeetta Unto Riihiluoman ennustukset talven säästä osuivat monelta osin kohdilleen.

– Niin no, tulihan siitä aika pitkälle sellainen talvi, mitä nuo siipimuurahaiset ja taivaankappaleet antoivat ymmärtääkin. Lunta tuli ja sitä tuli reilusti ja vieläpä myräkän kera. Ja ei se lumentulo tähän lopu. Vielä huhtikuussakin saattaa tupruttaa sen verran, että lumikolaa tarvitaan. Ainakaan lapiota ei kannata vielä pistää kesätelakalle, Riihiluoma muistuttaa.

Poikkeuksellinen tulee olemaan myös tulevan kevään ja kesän sää.

– Auringonpalvojia ei kesän sää tule miellyttämään. Ja ei ne toukotöidenkään tekijät helpolla pääse, sillä jo keväästä tulee hyvin kolea ja epävakainen. Tuulta, sadetta ja kylmän hyhmää. Sitä se on vuorovedoin.

Sääprofeetta Riihiluoma suuntaa ennustuksissaan ensikatseen jo tulevaan pääsiäiseen, joka aukenee hänen mukaansa läpi Suomen pilvipoutaisena.

– Kiirastorstaita ja pitkäperjantaita saadaan viettää mukavassa säässä. Poutaa ja aurinkoa riittää molemmille päiville ja jos nauttii poutasäästä vielä seinän vierustalla, niin parin päivän aikana on mahdollisuus saada jopa väriä pintaan. Nämä hetket kannattaa hyödyntää, sillä jo lankalauantaina säätyyppi muuttuu epävakaisempaan suuntaan. Sateen olomuodot vaihtelevat rännästä vesisateeseen, joten kesärenkaiden vaihtoaikeet kannattaa siirtää myöhempään ajankohtaan.

Kukkamekko ja villatakki

Lumisen talven jälkipotkuna Unto Riihiluoma varoittelee ennuksessaan myös kovista tulvista.

– Kyllä! Nyt on suurena vaarana, että kun lumet lähtevät huhtikuun puolenvälin jälkeen sulamaan, veden pinta nousee nopeastikin. Niinpä jokivarsien asukkaiden kannattaa nyt suojata saunansa ja grillikotansa hyvin.

Vapun säästä tulee Riihiluoman ennustuksen mukaan kaunis.

– Aurinkoa saadaan läpi vapun ja lämpöäkin riittää sen verran, että rohkeimmat voivat nauttia perhepiknikkinsä nyt perinteisessä kukkamekossaan. Mutta, kuten tuleva kesäkin, niin myös vappuna saattaa säätyyppi heilahtaa hetkessä nurinperin. Niinpä kävelyretkelle kannattaa varata villatakki ja jos mahdollista, niin myös vettä pitävät kengät.

Toukokuu avautuu sääprofeetan mukaan muuten hyvin epävakaisessa kelissä.

– Märkää, märkää ja vielä kerran märkää. Vettä tulee välillä reilulla otteella ja kun joukkoon puhaltaa vielä navakka tuuli, niin ainakaan toukotöiden tekijöitä ei käy kateeksi. Toukokuun poutajaksot ovat hyvin lyhytkestoisia, vain 3-4 päivän pituisia.

Pääroolissa on epävakaisuus

Sama epävakainen ja jopa koleahko säätyyppi jatkuu Riihiluoman ennusteen mukaan läpi kesän.

– Sääskistä ei ole liiemmälti haittaa, ei edes juhannuksena, jolloin perinteiset pihaleikit kannattaa vaihtaa lautapeleihin ja nauttia keskikesän juhlasta sisätiloissa. Juhannuksen säätyyppi ei ole helpoimmasta päästä. Pääroolissa on epävakaisuus. Välillä saattaa aurinkokin näyttäytyä, mutta keskilämpötila jäänee reippaasti alle kahdenkymmenen. Niinpä mökeilleen matkaajien ei kannata unohtaa lämmintä vaatetusta, ei edes sitä villapaitaa.

Sää ei ole suosiollinen myöskään heinäkuussa, jossa aurinkoiset päivät ovat lyhempikestoisia kuin lapinmiehen tupakkatauot.

– Koleahko keli maustettuna muutamalla napakalla ukkosmyrskyllä siivittää alkukuuta, mutta heinäkuun loppupuoliskolla on mahdollisuus nauttia peräti parin viikon mittaisesta poutajaksosta. Joukkoon mahtuu myös muutama hellepäivä.

Sen sijaan elokuu yllättää kaikki, jopa itse sääprofeetta Unto Riihiluoman.

– Kesä on siirtynyt syksyyn ja alkaa elokuussa. Silloin on todella nätit kelit. Aurinko paistaa ja lämmintäkin riittää lähes hellelukemiin asti. Parhaimpina päivinä saattaa mittari hätyytellä jopa kolmeakymmentä lämpöastetta. Kaunis säätyyppi jatkaa kulkuaan myös seuraavalle kuulle, joten ainakin alkusyksystä näyttänee tulevan todella ikimuistoinen.

– Siis sään puolesta ainakin, sääprofeetta Riihiluoma ennustaa toiveikkaana.

Lue myös: Vuosi 2020 oli Suomen mittaushistorian lämpimin – taustalla erittäin leudot talvikuukaudet

Kommentoi Facebookissa