Uudessa äitiyspakkauksessa näkyvät nyt toiveet vastuullisuudesta – klassikkojen rinnalla useita uusia tuotteita

Vuoden 2021 äitiyspakkauksessa on yhteensä 50 hyödyllistä tuotetta vauvaperheelle.

Vuoden 2021 äitiyspakkauksessa on yhteensä 50 hyödyllistä tuotetta vauvaperheelle. (Kuva Kela/ Veikko Somerpuro)

Viidessä tekstiilituotteessa on käytetty osittain kierrätysmateriaalia.

ÄITIYSPAKKAUS Vuoden 2021 äitiyspakkaus on nyt julkistettu. Äitiyspakkauslaatikon ilmeenä jatkaa Ilona Partasen suunnittelema Mustikkamaito, joka on yksi Kelan vuonna 2017 järjestämän äitiyspakkauslaatikon ilmeen suunnittelukilpailun voittajatöistä.

Vuoden 2021 äitiyspakkauksessa on yhteensä 50 hyödyllistä tuotetta vauvaperheelle. Tuotevalikoima on käyttäjien toiveiden mukaisesti säilynyt pitkälti ennallaan.

– Äitiyspakkauksen suosio pitää edelleen pintansa. Kaikista äitiysavustuksista noin 70 prosenttia jaetaan edelleen pakkauksina, kertoo Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen.

Kela järjesti ensimmäistä kertaa makuupussin kuosista äänestyksen, ja voittajakuosi valikoitui ylivoimaisella äänten enemmistöllä. Makuupussin kuosista annettiin ääniä noin 1 340, joista voittajakuosi sai noin 51 prosenttia. Valitussa kuosissa on eläinaiheisia kuvia vaaleanharmaalla pohjalla.

Käyttäjät ovat toivoneet helposti yhdisteltäviä tuotteita. Uutena tuotteena tämän vuoden äitiyspakkauksessa on vaatesetti, joka koostuu kolmesta yhteensopivasta vaatteesta. Pakkauksessa on ensimmäistä kertaa mukana myös silikoninen ruokakaukalo, mutta myös perinteinen ruokalappu. Sideharsoliinojen määrää on lisätty ja myös värillisiin kuoseihin on panostettu.

Asiakkaat olisivat valmiita tinkimään tuotteiden määrästä, jos sen avulla voitaisiin parantaa pakkauksen vastuullisuutta.
Asiakkaat olisivat valmiita tinkimään tuotteiden määrästä, jos sen avulla voitaisiin parantaa pakkauksen vastuullisuutta. (Kuva Kela/ Veikko Somerpuro)

Uuteen äitiyspakkaukseen valikoituneet vaatteet ovat väritykseltään neutraaleja ja helposti yhdisteltäviä. Mukana on myös värikkäitä vaatteita ja iloisia luontoaiheisia kuoseja. Tänä vuonna pakkauksessa ei ole vanuhaalaria, vilttiä eikä kuumemittaria.

– Kokemukset pakkauksen sisällöstä ovat meille tärkeää tietoa. Kuulemme mielellämme asiakkaiden palautetta myös nyt tehtävistä pakkauksen sisällöin muutoksista, sanoo Johanna Aholainen.

Vuonna 2020 tehdyssä äitiyspakkauskyselyssä kävi ilmi, että asiakkaat olisivat valmiita tinkimään tuotteiden määrästä, jos sen avulla voitaisiin parantaa pakkauksen vastuullisuutta. Tänä vuonna tuotteita on kuusi vähemmän.

– Kiinnitämme jo tarjousvaiheessa äitiyspakkauksen tuotteiden vastuullisuuteen ja vaadimme esimerkiksi tiettyjä reunaehtoja valmistuksessa ja materiaalivalinnoissa, Johanna Aholainen kertoo.

Jo 84-vuotiaan äitiyspakkauksen tuotteiden kilpailutuksessa painotetaan laatua ja vastuullisia materiaaleja.  Puuvillasta valmistetuista tuotteista osa on 95-prosenttista luomupuuvillaa. Viidessä tekstiilituotteessa on käytetty osittain kierrätysmateriaalia. Kaikkien tuotteiden täytyy tietenkin täyttää Suomen ja EU:n lainsäädännän turvallisuusvaatimukset.

Tämän vuoden pakkausta aletaan jakaa todennäköisesti maalis–huhtikuussa.

Lue myös: Ryömivien pikkulasten hengitysilmassa on enemmän hiukkasia kuin aikuisten – tutkimuksen apuna vauvarobotti

Kommentoi Facebookissa