Ryömivien pikkulasten hengitysilmassa on enemmän hiukkasia kuin aikuisten – tutkimuksen apuna vauvarobotti

On tärkeää tutkia, miten pikkulapset altistuvat lattiapölyn kemikaaleille ja mikrobeille.

On tärkeää tutkia, miten pikkulapset altistuvat lattiapölyn kemikaaleille ja mikrobeille. (Kuva Fotolia)

Vauvarobotti ryömi lattialla ja tutki lasten hengitysilmaan kulkeutuvia hiukkasia.

TERVEYS Pienten ryömivien lasten hengitysilmassa hiukkasten määrä on jopa kymmenen kertaa suurempi kuin samassa huoneessa olevien aikuisten hengitysilmassa. Tämä johtuu siitä, että osa hiukkasista jää lähelle lattiaa eikä nouse aikuisten hengitysilman korkeudelle.

Tulokset selviävät Environmental Science and Technology -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jonka tekemiseen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijat osallistuivat.

Tutkimuksessa rakennettiin lattialla lasten ryömimistä matkiva vauvarobotti, joka mittasi matoista peräisin olevia hengitysilman hiukkasia ja mikrobeja. Kun vauvarobotti ryömii matolla, matosta nousevan pölyn mukana kulkeutuu ilmaan myös kemiallisia yhdisteitä ja mikrobeja.

– On tärkeää tutkia, miten pikkulapset altistuvat lattiapölyn kemikaaleille ja mikrobeille, jotta voimme ymmärtää paremmin lasten hengitysteiden kautta tapahtuvan altistumisen haitallisista ja hyödyllisistä terveysvaikutuksista, kuten astman kehittymisen riskiä. Tulevaisuudessa voimme mahdollisesti kehittää elinympäristöä terveyttä tukevaan suuntaan, sanoo johtava tutkija Martin Täubel Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Osa hiukkasista liikkuu ilmavirtojen mukana helpommin ja kauemmas kuin toiset, riippuen hiukkasten koosta ja aerodynaamisista ominaisuuksista. Tämän takia matolla liikkuvan lapsen ympärillä ja siten myös hengitysilmassa hiukkasten seos on erilainen kuin maton pinnalla tai aikuisten hengitysilmassa.

Tutkijat havaitsivat, että matosta irtoavan pölyn määrään pikkulapsen hengitysilmassa vaikuttivat pölyn koostumus, pölyn määrä matossa sekä maton laatu ja ikä. Osana projektia tutkijat kehittivät uuden altistumista kuvaavan indeksin, joka ennustaa lattiasta nousevan pölyhiukkasen todennäköisyyttä kulkeutua hengitysvyöhykkeelle.

Lasten altistusta koskeva tutkimushanketta johti professori Brandon Boor Purduen yliopistosta Yhdysvalloista. Hankkeen rahoittivat Suomen Akatemia, Juho Vainion Säätiö ja Kuopion Seudun Hengityssäätiö.

Lue myös: Tutkimus: Koirat sekä omistajat kärsivät allergisista sairauksista enemmän kaupungeissa kuin maaseudulla

Kommentoi Facebookissa