Kiinan mysteerijoukkue saa osallistua Pekingin olympiajääkiekkoon

Kuva Fotolia

Kiinan joukkue on nyt virallisesti hyväksytty Pekingin miesten olympiajääkiekkoturnaukseen. Kiina kohtaa kotiyleisönsä edessä kovimpia NHL-tähtiä.

JÄÄKIEKKO Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF tiedotti tiistaina, että Kiina on mukana ensi helmikuussa järjestettävissä Pekingin olympiakisoissa miesten jääkiekossa. Kiinan osallistuminen turnaukseen kyseenalaistettiin, koska oli epäselvää, millaisella joukkueella kiinalaiset olympialaisissa pelaisivat, mutta ilmeisesti asiasta on saatu nyt selvyys.

IIHF:n uusi puheenjohtaja Luc Tardif totesi Helsingissä marraskuussa haluavansa selvittää Kiinan jääkiekkomaajoukkueen tapauksen perusteellisesti. Tardif korosti, että ulkomaalaistaustaisten Kiinan maajoukkuepelaajien edustusoikeus on selvitettävä, kuten joukkueen tasokin.

IIHF päätti järjestää Kiinan KHL-joukkueelle Red Star Kunlunille testin. Red Star peluutti kahdessa KHL-ottelussa vain Kiinan maajoukkuepelaajia ja ilmeisesti jälki oli riittävän tasokasta IIHF:n kriteereille.

Valtaosa Kiinan maajoukkuepelaajista on pohjoisamerikkalaistaustaisia, joilla on kiinalaiset sukujuuret. NHL:ssäkin pelannut Brandon Yip toiminee Kiinan olympiajoukkueen kapteenina.

NHL on näillä näkymin päästämässä pelaajansa Pekingin olympialaisiin. Jos NHL:n suunnitelma pitää, joutuu Kiina olympiakaukalossa kovaan kyytiin.

Heti alkulohkossa Kiina saa vastaansa Yhdysvallat ja Kanadan, jotka osallistunevat Pekingin turnaukseen olympiahistorian kaikkien aikojen kalleimmilla joukkueilla. Kiinan kolmas alkulohkovastustaja on Saksa, joka on viime vuosina ollut vahvassa nosteessa.

Tardif totesi Helsingissä, etteivät Kiinan tappiot 0-15 olisi hyväksi kenellekään. Pekingissä Kiina tuskin näin suurin numeroin häviää, mutta vastustaja voi hyvinkin tehdä Kiinan häkkiin kymmenisen maalia. Kiinalaisen jääkiekkoilun mainosarvo ei liene Pekingin kisoissa korkealla.

Naisten jääkiekossa Kiina antanee tasaisempaa vastusta. Naisten turnauksessa joukkueet on jaettu kahteen tasoalkusarjalohkoon Kiinan ollessa mukana alemmassa alkusarjalohkossa, jonka viidestä joukkueesta kolme etenee puolivälieriin.

Naisten jääkiekolla Kiinalla on itse asiassa pitkä ja menestyksekäskin historia. Naganon 1998 olympiakisoissa Kiina sijoittui neljänneksi hävittyään silloin pronssiottelun Suomelle.

Jääkiekon suosion kasvun kannalta Pekingin olympialaiset on merkittävä mahdollisuus. Vaikka Yhdysvalloilla ja Kiinalla on poliittisia erimielisyyksiä, ajattelee NHL ennen kaikkea bisnestään. NHL-pelaajien esiintyminen Kiinassa sadoille miljoonille katsojille parhaaseen katseluaikaan on niin kova pr-tilaisuus, ettei sitä kannata jättää käyttämättä.

Miesten olympiaturnaus pelataan kolmessa neljän joukkueen lohkossa. Kiina pelaa A-lohkossa Kanadan, Yhdysvaltojen ja Saksan kanssa. B-lohkossa ovat Venäjä, Tshekki, Sveitsi ja Tanska. C-lohkossa pelaavat Suomi, Ruotsi, Slovakia ja Latvia.

Lohkovoittajat sekä paras lohkokakkonen etenevät suoraan puolivälieriin. Muut kahdeksan joukkuetta pelaavat neljästä muusta puolivälieräpaikasta karsintaottelut. Suomikin saattaa päästä testaamaan Kiinan tasoa, jos ei pääse alkulohkostaan suoraan jatkoon.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jokerit juhlisti itsenäisyyspäivää voitolla

Kommentoi Facebookissa