Kiinan suurin muotoilupalkinto 130 000 euroa Linda Liukkaalle

– Haluan jatkossakin toimia roolimallina siitä, että teknologia-alalle mahtuu monenlaisia uria ja osaamista, Linda Liukas kommentoi.

– Haluan jatkossakin toimia roolimallina siitä, että teknologia-alalle mahtuu monenlaisia uria ja osaamista, Linda Liukas kommentoi. (Kuva Hello Ruby)

DIA Gold -palkinto on tiettävästi suurin suomalaisen koskaan voittama designpalkinto.

MUOTOILU Lasten koodausta edistävän Hello Rubyn perustaja Linda Liukas on voittanut 130 000 euron arvoisen DIA Gold -palkinnon. Helsinki Design Week kertoo, että pääpalkinto Kiinan suurimmassa muotoilukilpailussa on tiettävästi suurin suomalaisen koskaan voittama designpalkinto.

Hello Ruby on lapsille suunnattu ohjelmointikirjasarja ja opetusfilosofia luovaan teknologiakasvatukseen. Sarja valittiin voittajaksi 2 700 kilpailutyön joukosta.

– Voitto on valtavan hieno juttu! Linda Liukas kommentoi Helsinki Design Weekille New Yorkista.

Pääpalkinto oli yllätys ennen kaikkea siksi, että Hello Ruby ei edusta klassista teollista muotoilua.

– Pidin itseäni juuri ja juuri kuvittajana ja kirjailijana, en muotoilijana. Kilpailun aikana oivalsin, että Hello Ruby on oikeastaan koulutusmuotoilua: suunnittelen miten vanhempien ja koulujen tulisi kasvattaa lapsia yhä teknologistuvaan maailmaan.

Arvostelussa painotettiin töiden sosiaalista vaikutusta sekä tulevaisuuteen ja ihmisyyteen sitoutumista. Liukaksen tavoite on tarjota luovia, laaja-alaisia ja lempeitä tapoja oppia teknologiasta.

– Eniten minua kosketti, kun nuoret kiinalaisnaiset tulivat onnittelemaan ja kokivat selkeästi voittoni omanaan. Haluan jatkossakin toimia roolimallina siitä, että teknologia-alalle mahtuu monenlaisia uria ja osaamista, Liukas jatkaa Helsinki Design Weekille.

Vuonna 2015 julkaistu Hello Ruby on ollut maailmanlaajuinen menestys, sen oikeudet on myyty muun muassa Australiaan, Japaniin ja Yhdysvaltoihin.

China Academy of Art on jakanut palkintoja vuodesta 2015 saakka. Tänä vuonna pääpalkintoja jaettiin kaksi, toisen sai Zero Zero Robotics, jonka kehittämä Hover Passport on kuluttajalle tarkoitettu tekoälyllä toimiva lentävä kamera.

Kisassa palkittiin 12 työtä ja myös toinen suomalainen menestyi. DIA Innovation Award myönnettiin RePackille. Luontoa säästävän pakkauksen verkko-ostoksille on kehittänyt Jonne Hellgren halusta haluaa vähentää pakkausroskaa maailmasta luomalla uudelleenkäytettävän, pantillisen pakkauksen. Sen ovat ottaneet käyttöön muun muassa Filippa K, Finlayson ja Makia.

Helsinki Design Weekin johtaja Kari Korkman oli mukana kilpailun tuomaristossa. Finalistit valittiin hakemusten perusteella ja satojen asiantuntijoiden avulla.

Kommentoi Facebookissa