Kiitos kirjasta -palkinto Maria Turtschaninoffille – ”Kaunis ja ajatuksia herättävä teos”

Palkitun Maria Turtschaninoffin Suomaa-romaanin on julkaissut Tammi. (Kuva Veikko Somerpuro)

Romaani kuvailee ihmiskohtaloita halki sukupolvien, 1600-luvulta nykypäivään.

KIRJALLISUUS Kiitos kirjasta -palkinto on myönnetty tänä vuonna Maria Turtschaninoffille kirjasta Suomaa (Arvejord). Kiitos kirjasta -mitali ja kunniakirja luovutettiin Turtschaninoffille Kirjan ja ruusun päivänä sunnuntaina 23.4. Keskuskirjasto Oodissa Helsingissä järjestetyssä palkinnonjakotilaisuudessa.

Suomaa kuvailee ihmiskohtaloita halki sukupolvien, 1600-luvulta nykypäivään, saman suvun mailla luonnon äärellä. Episodiromaanissa vaihdellaan taidokkaasti näkökulmia, ja suomalainen mytologia sekä ihmisen suhde luontoon kulkee kerronnan rinnalla tarinaan istutettuna.

Näin palkintolautakunta perustelee valintaa:

”Turtschaninoff osaa ihmeellisellä tavalla rakentaa uniikkeja henkilöhahmoja, vaikka he vierailevatkin kirjassa vain yhden luvun verran. Suomalaisten ikiaikainen mutta nykyisin jo murenemassa oleva metsäsuhde onkin ajankohtainen ja sykähdyttävä teema. Suomaa on kaunis ja ajatuksia herättävä teos, joka on erityisen vaikuttava Turtschaninoffin ensimmäiseksi aikuisten romaaniksi.”

Suomenruotsalainen Turtschaninoff voitti Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2014.

Kiitos kirjasta -palkinnon jakavat vuosittain Kirjakauppaliitto ry, Libro ry ja Suomen kirjastoseura ry. Kiitos kirjasta -palkinto on tunnustuspalkinto, joka käsittää mitalin ja kunniakirjan. Ensimmäistä kertaa palkinto jaettiin vuonna 1966. Palkinto luovutetaan kotimaiselle kirjailijalle, jonka edellisenä vuonna ilmestynyt suomen- tai ruotsinkielinen kaunokirjallinen teos on ollut erityisen virikkeitä antava.

Lue myös: Taiteen uudet akateemikot vastaanottivat arvonimensä – näytelmäkirjailija, säveltäjä ja performanssitaiteilija

Kommentoi Facebookissa