Kinkkurasva tukkii viemärin – kylmä vesi jopa vauhdittaa rasvan kovettumista

Kinkun paistaminen on joulun herkkuhetkiä, mutta mitä tehdä paistorasvalle?

Kinkun paistaminen on joulun herkkuhetkiä, mutta mitä tehdä paistorasvalle? (Kuva Fotolia)

Vaikka paistopussiin kertynyt rasva olisi helppo kaataa tiskialtaaseen, sitä ei saa tehdä.

RUOANLAITTO Kinkun paistorasva on pitkäaikainen vieras putkistossa, älä siis kaada sitä viemäriin. Lämmin rasva on juoksevaa, mutta jäähtyessään se kittaantuu viemäriputkeen.

Veden laskeminen rasvan kanssa ei auta: kylmä vesi jopa vauhdittaa rasvan kovettumista ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista.

Kinkun paistaminen on joulun herkkuhetkiä, mutta mitä tehdä paistorasvalle?

– Vaikka paistopussiin kertynyt rasva olisi helppo kaataa tiskialtaaseen, sitä ei saa tehdä. Viemäri ei ole roska-astia. Anna kinkkurasvan jäähtyä ja kovettua sopivassa astiassa esimerkiksi maitopurkissa, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Jos viemäri kuitenkin tukkeutuu, kutsu apuun LVI-ammattilainen. Varsinkin kerrostalojen keittiöviemärilinjoissa putken sisäpinta on useimmiten tukkeutunut pitkältä matkalta.

– Viemärin avaus voi olla asukkaille epämiellyttävä toimenpide. On kaikkien etu, että viemäri avataan ja puhdistetaan koko pituudeltaan ammattimaisesti, Ylönen toteaa.

Ylönen ehdottaa myös, että kinkkurasvasta voi tehdä herkullisen kastikkeen, siirrä jäähtynyt rasva biojäteastiaan tai kierrätä paistinrasvat uusiutuvaksi polttoaineeksi Kinkkutempun kautta. Kinkkutempun keräyspisteitä löytyy peräti 230 eri puolilta Suomea.

Lue myös: MTK:n mukaan sianlihan hinnan on noustava – ”Muuten kotimaisia kinkkuja ei riitä kaikille jouluna 2019”

Kommentoi Facebookissa