Kirjailija ja elokuvaohjaaja Jörn Donner on kuollut – kulttuurivaikuttaja menehtyi pitkäaikaiseen keuhkosairauteen

Jörn Donner palkittiin kirjailijana Finlandia-palkinnolla ja hän on vastaanottanut elokuvatuottajana Oscar-palkinnon.

Jörn Donner palkittiin kirjailijana Finlandia-palkinnolla ja hän on vastaanottanut elokuvatuottajana Oscar-palkinnon. (Kuva AOP)

Jörn Donner on ainoa suomalainen, joka on vastaanottanut Oscar-palkinnon.

KULTTUURIVAIKUTTAJA Kirjailija ja elokuvaohjaaja Jörn Donner on kuollut 86-vuotiaana Helsingin Kolmiosairaalassa. Donner menehtyi pitkäaikaiseen keuhkosairauteen perheensä läsnä ollessa.

Donnerilla oli mittava ura kirjailija, hän teki yhteensä noin 60 teosta ja voitti Finlandia-palkinnon vuonna 1985 romaanista Isä ja poika. Hän sai Pro Finlandia -mitalin vuonna 1987 ja taiteen valtionpalkinnon vuonna 2008

Hänet tunnetaan myös elokuvaohjaajana ja tuottajana. Jörn Donner tuotti muun muassa Ingmar Bergmanin elokuvan Fanny ja Alexander sekä vastaanotti elokuvasta vuonna 1982 parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Donner työskenteli myös Ruotsin Film­institutetin toimitusjohtajana.

Jörn Donner toimi myös politiikassa ja ruotsalaiseen yläluokkaan kuulunut kulttuurivaikuttaja valittiin Helsingin kaupunginvaltuustoon vuonna 1968 SKDL:n edustajana, 1980-luvulla RKP:n riveistä ja vuonna 2004 SDP:n edustajana. Donner on toiminut myös RKP:n kansanedustajana sekä europarlamentaarikkona.

Lue myös: Teatterineuvos Kyllikki Forssell on kuollut – menehtyi kotonaan vaikean sairauden uuvuttamana

Kommentoi Facebookissa