Kirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden kisa tiivistyy – lukijoiden suosikit nyt selvillä

Lukijoiden suosikit Finlandia-ehdokkaista on nyt julkistettu. (Kuva Otava)

Finlandia-palkinnot jaetaan 1.12., kaikki kolme palkintoa ovat arvoltaan 30 000 euroa.

FINLANDIA Lukijat pääsivät jälleen valitsemaan suosikkinsa kolmen kategorian Finlandia-ehdokkaista. Lukijoiden suosikit julkistettiin Kulttuurigaalassa 25.11.2021.

Tietokirjallisuuden ehdokkaista lukijoita puhutteli eniten Kristiina Markkasen ja Leena Virtasen kaksoiselämäkerta Wivi ja Hanna – Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet (Atena). Lukijoiden perusteluissa teoksen sanottiin olevan muun muassa ”taidokkaasti kirjoitettu tietokirja kiinnostavista ja uraauurtavista naishahmoista suomalaisessa liike-elämässä, mutta myös erittäin hieno kertomus ystävyydestä.”

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista lukijoiden suosikiksi nousi Anna-Maija Aallon nuortenromaani Mistä valo pääsee sisään (Otava). Lukijakommenteissa todettiin, että kirjan kieli on sujuvaa ja lukeminen sujuu kuin itsestään. Teos on ”älykkyydessään kunnianosoitus nuorille lukijoille.”

Kaunokirjallisuuden kategoriassa lukijoiden suosikki on Rosa Liksomin romaani Väylä (Like). Väylää kuvailtiin aidosti vaikuttavaksi tarinaksi sotapakolaisuudesta ja lämpimäksi kuvaukseksi ihmisen ja eläimen välisestä yhteydestä. ”Meänkieli lisää tarinaan autenttisuutta ja myös hauskoja oivalluksen hetkiä.”

Tietokirjallisuuden Finlandia-voittajan valitsee tänä vuonna Miltton Oyj:n varatoimitusjohtaja Katri Makkonen, lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajan futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen ja kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan elokuvaohjaaja Zaida Bergroth. Kaikki kolme palkintoa ovat arvoltaan 30 000 euroa.

Finlandia-palkinnot jaetaan keskiviikkona 1.12. tilaisuudessa, jota voi seurata suorana Yle TV1:stä ja Areenasta.

Lue myös: Valtionpalkinto 13 ansioituneelle taiteilijalle ja taideyhteisölle – palkinnot jakoi rouva Jenni Haukio

Kommentoi Facebookissa