Kirjamessut pyrkivät virittämään keskusteluita – puheenvuoroja politiikasta viihteeseen

Helsingin Kirjamessut on kutsunut paikalle muun muassa 9000 opiskelijaa.

Helsingin Kirjamessut on kutsunut paikalle muun muassa 9000 opiskelijaa. (Kuva Helsingin Kirjamessut)

Keskustelijoina ovat kirjailijoiden lisäksi presidentti, arkkipiispa, poliitikot, taiteilijat ja toimittajat.

KIRJAMESSUT Lokakuussa Suomessa järjestetään kahdet suuret kirjamessut. Turun Kirjamessut saapuvat ensin 5.-7.10., kuun lopussa vuoro on Helsingin Kirjamessuilla 25.–28.10.2018.

Turun Kirjamessujen keskustelu- ja asiaohjelma on jälleen monipuolinen. Keskustelujen aiheina ovat muun muassa media, vihapuhe, seksuaalinen häirintä, vuosi 1918, luontorunous ja kirja-ala. Tapahtuma kokoaa yhteen noin 650 esiintyjää, mukana on muun muassa ruotsalainen suosittu dekkarikirjailija Liza Marklund.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu keskusteluun lauantaina 6.10. klo 16. Aiheena on Puhetta politiikan kirjoista ja keskustelemassa ovat presidentti Niinistön lisäksi tietokirjailija ja kolumnisti Risto Uimonen sekä tietokirjailija Tuomo Yli-Huttula.

Suomen tietokirjailijat ry järjestää puolestaan poliitikkopaneelin tietokirjallisuudesta. Tietokirjallisuuden sekä lukemisen ja koulutuksen merkityksestä suomalaiselle hyvinvoinnille ovat keskustelemassa kansanedustajat Li Andersson, Ilkka Kantola, Saara-Sofia Sirén sekä Ville Tavio. Päin helvettiä on paneelikeskustelu ilmastonmuutoksesta. Arkkipiispa Tapio Luoma, professori Markku Kulmala ja TT Panu Pihkala pohtivat muutoksia keskustelussa lauantaina 6.10.

Myös kiinnostavalla viihteellisemmällä ohjelmalla on oma sijansa, messuilla nähdään trailerit Iron Sky The Coming Race ja Iron Sky The Ark. Paikalla ovat ohjaaja Timo Vuorensalo ja kirjailija Johanna Sinisalo. Messujen tämän vuoden teemamaa on Viro.

Helsingin Kirjamessuilla keskustellaan muun muassa sananvapaudesta, laulunkirjoittamisesta sekä Yhdysvaltojen kirjallisuudesta ja kulttuurista. Kirjamessuilla on 15 ohjelmapistettä, joista kaksi on ruotsinkielistä. Ohjelma koostuu yli 800 keskustelusta ja haastattelusta. Esiintyjiä on yli 1000, kirjailijoiden lisäksi poliitikkoja, taiteilijoita, toimittajia ja vaikuttajia.

Kirjamessuille tulee yli 40 kansainvälistä kirjailijavierasta, Yhdysvalloista tulevat kansainvälisen PEN-sananvapausjärjestön puheenjohtaja ja kirjailija Jennifer Clement, kirjailija Patricia Lockwood, sarjakuvapiirtäjä Don Rosa, kirjailija Cecilia Samartin ja venäläisyhdysvaltalainen Masha Gessen. Iso-Britanniasta saapuu historioitsija Antony Beevor, Ruotsista Stieg Larssonin tutkimukset -teoksen kirjoittanut Jan Stocklassa ja Eva Gabrielsson, joka on myös edesmenneen Larssonin leski.

Kirjallisuuden ystävät voivat kokoontua päälava Senaatintorille kuulemaan muun muassa Kari Hotakaisen, Katja Ketun, Olli Jalosen, Riikka Pulkkisen, Anja Snellmanin, Jari Tervon ja Jaakko Yli-Juonikkaan haastatteluja.

Suomalaisesta musiikista ja musiikin tekijöistä on kirjoitettu tänä vuonna paljon, mikä näkyy kirjamessujen ohjelmassa. Kirjamessuilla esitellään sunnuntaina myös Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintojen finalistit.

Kommentoi Facebookissa