Kirjan ja ruusun päivänä nainen saa ruusun – ja kirjakauppa antaa kirjan

Kirjan ja ruusun päivää juhlistetaan jälleen huhtikuussa kirjakaupoissa kautta maan.

Kirjan ja ruusun päivää juhlistetaan jälleen huhtikuussa kirjakaupoissa kautta maan. (Kuva Fotolia)

Kirjakaupat ympäri Suomen kampanjoivat Roope Lipastin ja Karoliina Korhosen juhlakirjalla.

KIRJAN JA RUUSUN PÄIVÄ Tänä vuonna Kirjan ja ruusun päivää vietetään kirjakaupoissa 21.4.–23.4. Nimikkokirjailijaksi on valittu Roope Lipasti, jonka kirjoittamaa juhlateosta Elovena-tyttö jaetaan Kirjan ja ruusun päivänä kirjanostajille.

Vuotuisella juhlakirjalla kirjakauppiaat kannustavat suomalaisia lukemisen pariin ja muistuttavat roolistaan kulttuuriperinteen välittäjinä.

Kirjan ja ruusun päivän alkuperä on vuodessa 1926, jolloin barcelonalaisen kirjakauppiaan ajatuksesta huhtikuun 23. valittiin kirjojen ja ruusujen päiväksi. Kauppiaan ajatus oli, että juhlapäivänä miehet antaisivat naisille ruusuja ja naiset miehille kirjoja. Vuonna 1995 Unesco julisti Kirjan ja ruusun päivän Maailman kirjan ja tekijänoikeuden päiväksi.

”Kirjat ansaitsevat erityisen päivänsä, jolloin niitä juhlitaan vapauden, yhteenkuuluvuuden ja rauhan symboleina”, julistus kuului.

Nimikkokirjailija kaivautuu suomalaisuuden ytimeen

Vuoden 2017 Kirjan ja ruusun päivän nimikkokirjailijaksi valittu Roope Lipasti on suosittu kirjailija ja kolumnisti, joka on hauskuuttanut ja viihdyttänyt ihmisiä kirjoillaan jo vuosikymmenen ajan. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat muun muassa Virtanen ja Euroopan historiaRajanaapuri, Linnanjuhlat, Viimeiset polttarit sekä palkittu varhaisnuorille suunnattu Viikinki-trilogia. Lipastin kirjoja on käännetty saksaksi, ranskaksi, italiaksi ja tanskaksi.

Tämän vuoden juhlateos Elovena-tyttö kertoo tarinaa suomalaisuudesta, kerrostalonaapureista ja rakkaudesta. Kirjassa taloyhtiöön muuttaa uusi naapuri. Ulkomaalainen. Osa talon asukkaista ottaa uuden naapurin ilolla vastaan, osa vastustaa ankarasti. Pekka päättää auttaa tulijaa sopeutumaan Suomeen sekä löytämään kadonneen suomalaisnaisen, joka on kaunis kuin elovenatyttö. Alkaa riemastuttava reissu Suomeen ja suomalaiseen sielunmaisemaan.

Kuva Elovena-tyttö
Roope Lipasti ja Karoliina Korhonen: Elovena-tyttö

Suomaisuuden ytimessä kulkevan veijaritarinan itseoikeutettuna kuvittajana on Finnish Nightmares -sarjakuvistaan tunnetuksi tullut Karoliina Korhonen. Nettimeeminä alkanut Karoliina Korhosen Finnish Nightmares -sarjakuva päätyi kansien väliin helmikuussa 2016, mistä lähtien kirja on keikkunut Mitä Suomi lukee -listan kärkipäässä.

Kirjan ja ruusun päivän nimikkoteosta jakaa yli 100 kirjakauppaa ympäri Suomen kolmen päivänä ajan – perjantaista 21.4. sunnuntaihin 23.4. Erikoispainosta jaetaan kaupanpäällisenä kaikille vähintään 15 eurolla kirjoja ostaville, eikä teos ole sen jälkeen enää saatavilla.

Vuotuisella juhlakirjalla kirjakauppiaat haluavat kiittää lukemisen ystäviä, mutta myös muistuttaa paikallisten kirjakauppojen merkityksestä. Vaikka kirjakauppojen lukumäärä on laskenut viime vuosien aikana, vielä on Suomessa kauppiaita, joille kulttuuri ja rakkaus kirjallisuuteen ovat kutsumus, muistutetaan Kirjakauppaliitosta.

Aiempien vuosien nimikkokirjailijoina ovat olleet Tuomas Kyrö, Jari Tervo, Anna-Leena Härkönen, Kari Hotakainen ja Ronja Salmi, joiden kirjoittamia juhlateoksia on jaettu vuosittain kymmeniä tuhansia kappaleita.

Kommentoi Facebookissa