Kirjan päiviä vietetään viikko – lukulahjana kirjakaupoista Matti Röngän erikoisteos

Matti Röngän erikoisteoksessa ollaan häpeilemättömän nostalgisia autoista ja elämästä. (Kuva Liisa Valonen)

Kirjan päivien historia juontaa juurensa vuonna 1925 syntyneeseen Kirjan ja ruusun päivän perinteeseen.

KIRJALLISUUS Tänä vuonna Kirjan päiviä ja Kansainvälistä lukutaitopäivää juhlistetaan Matti Röngän teoksella Automiehen kylä. Perinteen mukaisesti vuoden nimikkokirjailijan erikoisteos on saatavilla valikoiduista kirjakaupoista vain viikon ajan 5.–11.9.2022.

Suomalaisille tv-uutisista tutuksi tullut Matti Rönkä kuljettaa lukijansa 1950-luvulta nykypäivään kuvaten elämää läpi vuosikymmenten, jolloin Suomi vaurastui ja muuttui nopeaa vauhtia. Muistojen, tarinoiden ja havaintojen kyydittäjinä ovat autot. Rakkaat kulkupelit, jotka heijastelevat aikaansa ja joiden merkitys on aina ollut meille suurempi kuin olla vain kulkupeli. Lapsuudessa, nuoruudessa, aikuisuudessa ja varttuneemmassa iässä autot ovat aina läsnä – eri rooleissa, mutta aina erityisinä.

– Ja kertoo se minustakin, tai minun ja läheisteni kautta autoista osana elämää ja yhteiskuntaa. Monet jutuista olen itse kokenut, ja loput tällaisina kuullut. Olen häpeämättömän nostalginen, veistelee Matti Rönkä alkusanoissaan.

Rajatun saatavuuden takana on halu kiinnittää huomio kirjojen ja kirjakauppojen merkitykseen lukutaidon ja kulttuuriperinteen välittäjinä

– Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa kirjat, lukutaito ja kirjakaupat ovat olleet vuosikymmenien ajan itsestäänselvyyksiä. Vuotuisilla Kirjan päivillä, jotka tänä vuonna osuvat samalle viikolle Kansainvälisen lukutaitopäivän kanssa, haluamme kiinnittää huomiota näiden merkitykseen, taustoittaa toimitusjohtaja Laura Karlsson Kirjakauppaliitosta.

Karlsson muistuttaa, että lukutaito on edelleen elämässä pärjäämisen perusedellytyksiä. Kirjat ovat tarpeellinen väline paitsi lukutaidon myös hyvinvoinnin ja kulttuuriperinteen välittämiseen. Jotta kirjoja kannattaa tuottaa, tarvitaan niille ostava yleisö ja paikka, josta niitä voi ostaa.

– Kirjakaupoilla on siis hyvin merkittävä rooli, jota ei saisi unohtaa. Haluamme muistaa ystäviämme juhlimalla vuosittain Kirjan päiviä julkaisemalla tällaisen rajoitetusti saatavilla olevan erikoisteoksen, kertoo Karlsson.

Matti Röngän kirjaa Automiehen kylä jaetaan kaikille vähintään 15 eurolla kirjoja ostaneille. Kirja on saatavissa vain kaupanpäällisenä ja vain Kirjan päivien ajan niin kauan kuin kirjoja riittää. Aiempia nimikkokirjailijoita ja erikoisteoksien kirjoittajia ovat olleet Tuomas Kyrö, Jari Tervo, Anna-Leena Härkönen, Kari Hotakainen, Ronja Salmi, Roope Lipasti, Leena Lehtolainen, Heli Laaksonen ja Enni Mustonen.

Kansainvälisen lukutaitopäivän takana ovat muun muassa YK ja UNESCO. Tänä vuonna lukutaitopäivää vietetään torstaina 8.9. eri puolilla maailmaa. Kirjan päivien historia juontaa juurensa vuonna 1925 syntyneeseen Kirjan ja ruusun päivän perinteeseen. Vuonna 2020 perinnettä Suomessa ylläpitäneet kirjakauppiaat uudistivat juhlapäivää nykyaikaan soveliaammaksi.

Lue myös: 10 syytä miksi lukeminen kannattaa – hyötyä elämässä menestymiseen

Kommentoi Facebookissa