Klassikkoromaanin idea päälaelleen – Anna-Maija Tuokko nauttii hirviömäisen vaimon roolistaan

Anna-Maija Tuokko näyttelee epätyypillisen naishahmon roolin Tampereen Teatterin Huojuvassa talossa.

Anna-Maija Tuokko näyttelee epätyypillisen naishahmon roolin Tampereen Teatterin Huojuvassa talossa. (Kuva Harri Hinkka/ Tampereen Teatteri)

Alkuperäisessä klassikkoromaanissa kotityranni on aviomies, ei suinkaan vaimo.

TEATTERI Maria Jotunin Huojuva talo oli sensaatio, kun se ilmestyi vuonna 1963. Romaani julkaistiin vasta 20 vuotta kirjailijan kuoleman jälkeen. Katsottiin, että teos perustuu kirjailijan omaan perhe-elämään. Suvun edustajat myönsivät, että näin asiat olivatkin.

Romaanissa aviomies Eero on julkisuudessa esikuvallinen henkilö, mutta kotona täysi piru. Eero pahoinpitelee ja piinaa kaikin tavoin vaimoaan ja lapsiaan, ja pettää jatkuvasti puolisoaan.

Tampereen Teatterin versiossa asetelma on käännetty päälaelleen. Kotityranni onkin vaimo Lea, joka terrorisoi miestään ja lapsiaan. Eeron roolissa on Arttu Ratinen, Lean roolin näyttelee Anna-Maija Tuokko.

– Kaikki pahuudet, jotka ovat kirjassa, löytyvät tästä näytelmästä. Se on siirretty nykyaikaan ja vaihdettu sukupuolet toisin päin, Anna-Maija Tuokko sanoo.

Se että mies hakkaa vaimoa ja lapsia on liiankin tuttua. Siinä on enemmän draamaa, kun nainen toimii niin – siis näytelmässä.

– Itse naisena en ehkä jaksaisi katsoa kärsivää naishahmoa ja despoottista miestä. Se ei oikein kerro mistään. Ehkä olen kyllästynyt siihen kuvaan, Tuokko sanoo.

Hän pohtii, että tällä tavalla esitettynä näytelmä kertoo enemmän parisuhteesta.

– Uskon, että on nais- ja mieskatsojille vapauttavaa nähdä tällainen hahmo lavalla, vaikka hahmoni Lea onkin aivan kamala. Kaikenlaisia ihmisiä meistä löytyy sukupuoleen katsomatta.

Nainen ei yleensä voi terrorisoida miestä fyysisellä väkivallalla. Mutta muitakin keinoja löytyy.

– Tässä on toki väkivaltaa, mutta kun fyysisen väkivallan uhka lähtee pois, se paljastaa enemmän henkistä väkivaltaa, miten mitätöiminen ja toisen nujertaminen lähtee liikkeelle.

Monet näyttelijät sanovat, että pahiksen rooli on mielenkiintoisempi kuin hyviksen roolin näytteleminen.

– Tämä on niin epätyypillinen naishahmo. Se on itsellekin freesaavaa, innostavaa ja mielenkiintoista. Pääsen tekemään asioita, joita normaalisti ei voi tehdä, koska minuthan laitettaisiin hoitoon jos käyttäytyisin niin huonosti kuin Lea käyttäytyy. Näyttelijälle on kiinnostavaa tehdä tällaista roolia.

Anna-Maija Tuokko voitti viime keväänä Tanssii tähtien kanssa -kisan partnerinsa Matti Puron kanssa. Vieläkö tanssituttaa?

– Tanssituttaa ihan hirveästi. En vain ole päässyt tanssimaan, kun on ollut niin paljon töitä. Kun ensi-ilta on ohi, odotan innolla, että pääsisin tanssimaan ja treenailemaan, Anna-Maija Tuokko sanoo.

  • Huojuvan talon ohjaa Antti Mikkola. Ensi-ilta Frenckell-näyttämöllä 31.8.2017

Kommentoi Facebookissa