Koiranpennun tuomisessa EU-maasta saa olla nyt tarkkana – vaarana jopa 5 000 euron seuraamusmaksu

Keskeisimmät vaatimukset ovat eläimen tunnistusmerkintä, kuten mikrosiru tai linnuilla jalkarengas, hevosen passi tai lemmikin EU-passi. (Kuvituskuva Fotolia)

Eläimen passin täytyy täsmätä sirutunnisteeseen ja sisältää merkinnät eläintaudeista.

LAKIUUDISTUS Eläintautilain uudistus antaa viranomaisille lisää työkaluja eläinten laittoman tuonnin hillitsemiseksi. Eläintautilain muutos tulee voimaan 1.1.2022.

Jatkossa aluehallintovirasto tai Tulli voi määrätä säännösten vastaisesti Suomeen tuodun eläimen tuojalle vähintään 300:n ja enintään 5 000 euron seuraamusmaksun.

– Tuontiehtojen selvittämisestä ja niiden täyttymisestä vastaa eläimen tuoja, joten nyt viimeistään on syytä tarkastaa Ruokaviraston sivuilta tuontivaatimukset, muistuttaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Sari Haikka.

– Keskeisimmät vaatimukset ovat eläimen tunnistusmerkintä, kuten mikrosiru tai linnuilla jalkarengas, hevosen passi tai lemmikin EU-passi ja eläimen vaihtaessa omistajaa myös TRACES-todistus, Haikka listaa.

Vaatimukset siis koskevat myös esimerkiksi lemmikiksi toisesta EU-maasta tuotavaa koiranpentua. Eläimen passin täytyy täsmätä sirutunnisteeseen ja sisältää merkinnät viranomaistoimin vastustettavista eläintaudeista, kuten rabieksesta ja ekinokokkoosista.

Jos eläin vaihtaa omistajaa, täytyy näiden lisäksi tuojalla olla eläimestä TRACES-terveystodistus, jonka lähtömaan eläinlääkäri on laatinut kaksi vuorokautta ennen tuontia. Tarkemmat vaatimukset EU-maista, Norjasta ja Sveitsistä tuotaville eläimille löytyvät Ruokaviraston verkkosivuilta.

Esimerkiksi rabies on myös ihmiselle vaarallinen tauti, joka johtaa oireisena käytännössä aina kuolemaan. Eläinten tuontivaatimusten tavoitteena on suojella sekä eläimiä että ihmisiä vakavien tautien leviämiseltä ja varmistaa, että eläimet on kasvatettu ja hoidettu asianmukaisesti ennen tuontia.

– Lemmikkien salakuljetuksesta ja laittomasta tuonnista on tiedotettu ja puhuttu julkisuudessa jo monta vuotta, mutta se ei ole kitkenyt laitonta lemmikkikauppaa. Nyt lakimuutoksen myötä ollaan tilanteessa, että laittomasta eläintuonnista määrätään eläimen tuojalle seuraamusmaksu jo ilman poliisitutkintaa, toteaa Sari Haikka.

Aluehallintoviraston lisäksi lakiuudistuksen myötä Tullille on myönnetty toimivalta tarkastaa eläinkuljetuksia jo rajalla. Aluehallintovirasto valvoo rajojen lisäksi sisämaan eläinkuljetusten lainmukaisuutta.

Lue myös: Kissa sai ihmisiltä koronatartunnan – ensimmäistä kertaa Suomessa

Kommentoi Facebookissa