Kokkaa etätöissä kalalounas – näin syntyy nopea tomaatti-lohikastike sekä maistuvat silakkapihvit mikrossa

Mehevän muhevat leikkeet kypsyvät herkullisiksi pikavauhtia vartissa.

Mehevän muhevat leikkeet kypsyvät herkullisiksi pikavauhtia vartissa. (Kuva Pro Kala)

Kalaruoat sopivat mainiosti lounasruoaksi, mukana kolme Pro Kalan tarjoamaa reseptiä.

RUOKA Suomessa vallitsevat nyt poikkeusolot, ja monet tekevät töitä kotoa käsin. Arjen muuttuminen voi tuntua hankalalta, mutta terveellisestä ja maittavasta ruoasta ei kannata tinkiä. Ravitseva ruoka auttaa jaksamaan hankalissakin tilanteissa.

Hyvä lounas ei ole liian raskas, jotta töitä jaksaa sen jälkeen jatkaa samalla tarmolla. Jos lounas sisältää paljon rasvaa ja hiilihydraatteja, voi aterian jälkeen alkaa väsyttää. Toisaalta samaan lopputulokseen voi päätyä liian energiaköyhällä lounaalla. Pidä siis huolta siitä, että kokoat lautasellesi tasapainoisen kokonaisuuden.

Lounaskokkailuun ei välttämättä ole kuitenkaan rajattomasti aikaa. Täydellinen kotona tehtävä lounas on paitsi ravitseva, myös nopea valmistaa. Kalaruoat sopivat lounasruoaksi siis mainiosti: kala kypsyy nopeasti ja se on terveellistä. Kalan rasva on pehmeää, ja se sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja sekä D-vitamiinia. Kalasta saa hyvälaatuista proteiinia sekä monia elintärkeitä kivennäisaineita.

Ohessa kolme Pro Kalan tarjoamaa maistuvaa reseptiä:

Kirjolohifilee mediterrano

4 x kirjolohileike à 120 g

suolaa ja mustapippuria

2 rkl oliiviöljyä

2 valkosipulinkynttä

2 rkl pinjansiemeniä

100 g pinaattia (tai lehtikaalia)

2 rkl mustia tai vihreitä kivettömiä oliiveja

kirsikkatomaatteja

tuoretta basilikaa tai oreganoa pilkottuna

Kuumenna uuni 120-asteiseksi ja mausta lohi suolalla ja pippurilla. Laita kalat uunivuokaan nahkapuoli ylöspäin ja kypsennä uunissa 15 minuuttia.

Valmista lisuke kalojen kypsyessä: kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja lisää ohueksi siivutettu valkosipuli ja pinjansiemenet. Kypsennä kunnes ne alkavat ruskistuvat kauniisti.

Lisää pinaatti ja pyöräytä sekaisin. Lisää lopuksi mukaan lohkotut oliivit, kirsikkatomaatit ja yrtit.

Ota kala uunista, vedä nahka pois ja lisää mehukkaan pinnan päälle lämmin paistos.

Kumina ja savupaprika tuovat yksinkertaisen ihanaan tomaattikastikkeeseen häivähdyksen espanjalaisia makuja.
Kumina ja savupaprika tuovat yksinkertaisen ihanaan tomaattikastikkeeseen häivähdyksen espanjalaisia makuja. (Kuva Pro Kala)

Nopea tomaatti-lohikastike

4 annosta

300 g kirjolohta

1 porkkana

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

1 prk (400 g) tomaattimurskaa

1 tl sokeria

1 tl (savu)paprikajauhetta

1/2 tl jauhettua kuminaa

1/2 tl suolaa

1 dl hienonnettua basilikaa tai persiljaa

mustapippuria myllystä

Leikkaa kirjolohi nahattomiksi, noin 3 cm levyisiksi viipaleiksi. Kuori ja raasta porkkana. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää porkkanaraaste ja valkosipulit. Paista pari minuuttia. Lisää joukkoon tomaattimurska. Mausta sokerilla, paprikajauheella, kuminalla ja suolalla. Kypsennä välillä sekoitellen viitisen minuuttia. Lisää kastikkeen joukkoon lohiviipaleet. Kun lisäät lohiviipaleet vasta lopuksi, näin niiden rakenne pysyy napakkana eivätkä ne murene kastikkeen joukkoon.

Aseta paistokasarin päälle kansi ja anna kastikkeen poreilla vielä miedolla lämmöllä viisi minuuttia. Lisää päälle hienonnetut yrtit ja rouhaisu mustapippuria. Tarjoile riisin tai keitetyn pastan kanssa.

Kun kokkaamisen täytyy tapahtua todella nopeasti, ota avuksi mikroaaltouuni,
Kun kokkaamisen täytyy tapahtua todella nopeasti, ota avuksi mikroaaltouuni, (Kuva Pro Kala)

Omena-curry-silakkapihvit mikrossa

2 annosta

300 g silakkafileitä

ripaus suolaa

1/2 tl sitruunapippuria

1/2 – 1 1/2 tl currya

1 hapahko omena

2-3 rkl hienonnettua persiljaa

3 rkl vettä tai kalalientä fondista

Levitä silakkafileet leivin- tai käärepaperin päälle nahkapuoli alaspäin. Mausta ne suolalla, sitruunapippurilla ja currylla.

Raasta omena. Levitä raaste puolelle fileemäärästä. Käännä loput fileet omenaraastefileiden päälle nahkapuoli ylöspäin. Nosta kalat mikronkestävään vuokaan tai lautaselle ja ripottele kalojen päälle currya ja persiljasilppua sekä pirskota lautaselle vähän vettä tai kalalientä.

Kypsennä mikrossa kuvun alla noin 5 minuuttia (teho 650 W) vuokaa välillä kääntäen mikäli mikro ei ole pyörivää mallia. Kokeile kypsyyttä. Kala kypsyy mikrossa hyvin nopeasti. Anna jälkikypsyä muutama minuutti ennen ruokailua.

Tarjoa lisäkkeeksi kasvisriisiseosta tai perunoita, salaattia tai porkkanaraastetta ja leipää.

Tasakokoiset perunat kypsyvät mikrossa 4-6 minuutissa. Nosta 4-5 pestyä pisteltyä tai kuorittua perunaa sopivan kokoiseen vuokaan ja peitä kannella tai kypsennä leivinpaperin sisällä.

Kokoile kypsyyttä hammastikulla ja anna perunoiden jälkikypsyä pyyhkeellä tai patalapuilla peitettynä silakoiden kypsyessä.

Lue myös: Haukiko hankala ja ruotoinen? – Näillä ohjeilla se on helppo ja herkullinen ruoka

Kommentoi Facebookissa