Kokoomuksesta eurovaalien suurin puolue – SDP:n Eero Heinäluomasta äänikuningas

Brysseliin seuraavaksi suuntaavat eduskuntaveteraanit Eero Heinäluoma sekä Mauri Pekkarinen.

Brysseliin seuraavaksi suuntaavat eduskuntaveteraanit Eero Heinäluoma sekä Mauri Pekkarinen. (Kuva AOP)

Keskusta menetti europarlamentista yhden paikan, jonka voitti vihreät.

EUROVAALIT Kokoomus säilytti suurimman puolueen aseman eurovaaleissa Suomessa. Puolueen osuus äänistä oli 20,8 prosenttia, kannatustaan reilusti nostaneet vihreät oli puolueista toiseksi suurin 16 prosentin kannatuksellaan.

SDP:n kannatus oli 14,6 prosenttia, perussuomalaisten 13,8 prosenttia ja keskusta jatkoi vaalitappioidensa sarjaa 13,4 prosentin kannatuksella. Keskusta myös menetti yhden paikan europarlamentissa. Kokoomuksen paikkaluku on kolme, vihreiden, SDP:n, perussuomalaisten ja keskustan kaksi. Yhden paikkansa säilytti kannatustaan pudottanut vasemmistoliitto sekä RKP.

Eurovaalien äänikuninkaaksi Suomessa kruunattiin SDP:n Eero Heinäluoma, ääniä konkaripoliitikko sai 128 113. Vihreiden Ville Niinistön äänisaalis oli 111 598. Heinäluoma on ilmoittanut kiinnostuksensa myös Suomen komissaarin virkaan, johon SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on kertonut kannattavansa naista.

Kokoomuksen europarlamentaarikkoina jatkavat Sirpa Pietikäinen, Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen, vihreiden toinen edustaja on Heidi Hautala. SDP:stä jatkaa Miapetra Kumpula-Natri, perussuomalaisista uusina valittiin Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen. Keskustan mepit ovat veteraanisarjan Mauri Pekkarinen ja Elsi Katainen.

Vasemmistoliiton paikan sai Silvia Modig ja RKP:n Nils Torvalds. Suomesta valittiin 13 euroedustajaa. Jos britit eroavat EU:sta, vapautuva niin sanottu ylimääräinen Brexit-paikka Suomesta kuuluu vihreiden 13 651 ääntä saaneelle Alviina Alametsälle. Suuria äänisaaliita keränneistä europarlamentin ulkopuolelle jäivät kristillisten Sari Essayah 53 606 äänellä ja kokoomuksen Eija-Riitta Korhola 42 774 äänellä.

Lue myös: Soten hallintomallista syntyi hallitussopu – Keskusta sai kynnyskysymyksensä 18 maakuntaa läpi

Kommentoi Facebookissa