RUOKA Joulun pyhäpäivät päättävää loppiaista vietetään aina 6. tammikuuta, ja tänä vuonna se osuu perjantaille. Tiedossa on siis vielä yksi pitkä viikonloppu joulun pyhien jatkoksi! Loppiainen kannattaa hyödyntää vaikkapa tapaamalla ystäviä herkullisen ruuan äärellä.
Loppiaislounas voi olla hiukan normaalia juhlavampi, ja aterian pääraaka-aineeksi sopii loistavasti kala. Tässä kolme Pro Kalan toimivaa reseptiä loppiaiseen.
Kalarullat mureketäytteellä: Kampela- tai ahvenfileet täytetään murekemassalla ja haudutetaan kypsäksi maukkaassa liemessä. Tämän tyylikkään kalaruuan kaveriksi sopivat vaikkapa uunikasvikset ja joko höyrytetyt perunat tai kermaperunat. Suorastaan ravintolatason elämys kotona!
Bouillabaisse: Klassinen ranskalainen kalakeitto on näyttävä tarjottava, ja sen mausteinen tuoksu hurmaa vieraat. Tässä keitossa yhdistyvät kuha, kirjolohi, sinisimpukat ja katkaravut – seuraksi tarvitaan vain rapeakuorista patonkia ja aitoa voita, ja makuelämys on valmis.
Fish & chips: Mutkaton fish & chips valmistuu helposti uunissa. Tästä ruuasta riittää isommallekin porukalle ja se maistuu taatusti kaikille – myös lapsille. Annoksen jujuna ovat itse tehdyt juuresranskalaiset, jotka valmistetaan bataatista ja palsternakasta. Ne ovat värikäs ja maukas vaihtoehto tavallisille ranskanperunoille.
Kalarullat mureketäytteellä
(4 annosta)
8 kampelafileetä tai pientä ahvenfileetä (n. 600 g)
100 g:n fileepala kirjolohta
1 dl katkarapuja
1 keltuainen
1 maustemitta valkopippuria
0,5 dl kermaa
Haudutusliemi
1 pieni sipuli
1 dl kalalientä
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 laakerinlehti
Kastike
haudutusliemi
2 tl maissi- tai ohratärkkelystä
0,5 dl kermaa
1 rkl (chili)ketsuppia
Levitä kalafileet työlaudalle. Laita nahaton kirjolohipala ja katkaravut monitoimikoneeseen ja pyöräytä muutaman kerran. Lisää keltuainen, valkopippuri ja kermaa sen verran että saat tasaisen massan. Jaa massa fileille ja kääri fileet rullalle. Sulje cocktailtikulla.
Silppua sipuli ja kuullota sitä pannulla hetki. Lisää kalaliemi, valkoviini ja laakerinlehti pannulle ja kiehauta. Nosta kalarullat pannulle ja hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Nosta kalarullat pois liemestä ja poista laakerinlehti.
Sekoita kermaan tärkkelysjauho ja kaada kuuman haudutusliemen joukkoon ohuena nauhana. Keitä pari minuuttia. Mausta ketsupilla. Kaada kuuma kastike kalarullille ja tarjoa esim. riisin ja höyrytettyjen kasvisten kanssa.
Bouillabaisse
(4 annosta)
2 porkkanaa
1 fenkoli
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl hienonnettua timjamia
2 rkl rypsiöljyä
400 g tomaattimurskaa
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 l kalalientä
1 ps (0,5 g) sahramia
400 g kuhafileetä
400 g kirjolohifileetä
200 g keitettyjä sinisimpukoita, pakaste
200 g katkarapuja, pakaste
(suolaa)
Tarjoiluun:
valkosipulilla maustettua majoneesia eli aiolia
maalaisleipää
Kuori porkkanat ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Halkaise fenkoli, huuhtele, poista kanta ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Hienonna timjami.
Kuumenna öljy kattilassa. Lisää salottisipulit ja valkosipulit, porkkanat ja fenkolit. Paista keskilämmöllä 3–4 minuuttia. Lisää kattilaan tomaattimurska, valkoviini ja kalaliemi. Lisää sahrami. Keitä keskilämmöllä 10 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.
Poista kalafileistä mahdolliset ruodot ja nahka. Leikkaa nahattomat kalafileet parin sentin kokoisiksi kuutioiksi.
Lisää jäiset simpukat ja katkaravut keittoon. Kiehauta ja keitä kannen alla 5 minuuttia.
Lisää keittoon kuha- ja kirjolohikuutiot. Kiehauta. Peitä kattila kannella ja nosta liedeltä. Anna makujen tasaantua viitisen minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoa bouillabaisse maalaisleivän ja aiolin kanssa.
Kalaliemi
1 kokonaisen kuhan perkeet (ruodot ja pää, josta kidukset poistettu)
1 sipuli
1 1/2 l vettä
2 tl karkeaa merisuolaa
1 tl kokonaisia valkopippureita
Huuhtele ruodot kylmällä vedellä. Kuori ja paloittele sipuli.
Nosta ruodot ja sipulit kattilaan. Mittaa päälle vesi. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpö keskilämmölle. Kuori pinnalle muodostuva vaahto reikäkauhalla pois. Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää joukkoon merisuola ja valkopippurit. Keitä hiljalleen poristen 30 minuuttia.
Siivilöi liemi.
Fish & chips uunissa
(4 annosta)
Fish
300 g nahattomia kuha- tai ahvenfileitä
1/2 tl suolaa
3 rkl ruiskorppujauhoja
Chips
500 g bataattia
300 g palsternakkaa
2 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
Tartarkastike
2 dl kermaviiliä
1 dl kurkkusalaattia
1 tl sinappia
mustapippuria
Lisäksi
1/2 sitruuna
Ripottele kalafileille suolaa. Leikkaa kuhafileet 2-3 osaan. Ahvenfileet voit kypsentää kokonaisina. Pyörittele kalafileet ruiskorppujauhoissa.
Kuori bataatit ja palsternakat. Leikkaa kasvikset noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja viipaleet suikaleiksi. Levitä kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle. Valuta päälle oliiviöljyä ja ripottele pinnalle suolaa. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
Levitä pellille kasvistikkujen viereen kalafileet. Jatka kypsentämistä vielä noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset tuntuvat kypsiltä ja pehmeiltä.
Sekoita tartarkastikkeen aineet keskenään kulhossa. Leikkaa sitruuna lohkoiksi.
Tarjoile Fish & chipsien kanssa tartarkastiketta. Purista kalafileiden päälle halutessasi sitruunanmehua.
Lue myös: Kalan suolaus nostaa maun uudelle tasolle – katso vinkit suolan oikeaan määrään ja suolausaikaan
Kommentoi Facebookissa