Kolme kätevää kalareseptiä onkijalle – myös mökkiolosuhteissa voi kokata herkullisia aterioita

Tarjoa lisukkeeksi keitettyjä uusia perunoita tai grilliperunaviipaleita ja vihersalaattia.

Tarjoa lisukkeeksi keitettyjä uusia perunoita tai grilliperunaviipaleita ja vihersalaattia. (Kuva Pro Kala)

Kun kalan on itse pyytänyt, maistuu siitä valmistettu ateria usein erityisen hyvältä.

RUOKA Lomakausi on käynnissä, ja moni suuntaa mökeille järven tai meren rannalle. Näissä paikoissa kaivetaan usein esille onki. Yleisimpiä onkijan saaliita ovat särkikalat ja ahvenet. Niistä voi kokata myös mökkiolosuhteissa herkullisia aterioita. Kun kalan on itse pyytänyt, maistuu siitä valmistettu ateria usein erityisen hyvältä.

Kun itse ongitun kalan haluaa valmistaa ruoaksi, täytyy tietää hieman kalan käsittelystä. Hyvä nyrkkisääntö on, että ruoaksi kalastettu kala tulee tainnuttaa, verestää, jäähdyttää ja perata. Jos haluat esimerkiksi grillata kalan kokonaisena, pelkkä perkaaminen voi riittää, mutta fileoiminenkaan ei ole vaikeaa.

Terävä veitsi ja varmat otteet auttavat kalan käsittelyssä. YouTubesta löytyy lukuisia ohjevideoita, joita seuraamalla kala taipuu ruoanlaittovalmiiksi ensikertalaisenkin käsissä.

Aivan kaikkein pienempiä ahvenia ja särkiä ei kannata yrittää perata ja kokata. Isommasta kalasta tulee enemmän syötävää ja sen käsittelykin on helpompaa. Yhtä syöjää kohden kannattaa pääruoaksi varata perkaamatonta kalaa noin 250 grammaa.

Onkiminen kuuluu Suomessa yleiskalastusoikeuksiin, eikä siihen tarvita lupaa. Aivan kaikkialla onkiminen ei ole mahdollista: jos olet epävarma, voit tarkistaa alueen tiedot helposti Kalastusrajoitus.fi-sivulla.

Ohessa Pro Kalan kolme kätevää reseptiä!

Grillattu kokonainen kala

4 annosta

4 kpl noin 200-300 g:n painoista perattua ja suomustettua siikaa, kuhaa tai ahventa

1/2-1 tl suolaa

mustapippuria myllystä

1/2 -1 sitruunan mehu

(2-4 valkosipulinkynttä)

Täytteeksi:

joko

8-10 aurinkokuivattua tomaattia

1/2-1 ruukku basilikaa

2 rkl parmesaania tai muuta vahvaa juustoraastetta

tai

2-3 sipulia (varsineen)

1/2-1 ruukku tilliä

öljyä

Jätä perattuihin ja suomustettuihin kaloihin selkä- ym. evät. Ne on helpoin poistaa sisällä olevine ruotoineen kypsästä kalasta. Tee kalojen selkälihaksiin muutama viilto, silloin ne maustuvat paremmin ja kypsyvät tasaisemmin.

Valmista täyte. Suikaloi aurinkokuivatut tomaatit ja basilika ja sekoita juustoraasteen kanssa. Tai hienonna sipulit ja kypsennä niitä hetki mikrossa tai pannulla ja sekoita hienonnettu tilli sipulin joukkoon. Mausta kalat sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Viipaloi valkosipulit ja työnnä viipaleet kalojen selkäviiltoihin. Nosta valmistamasi täyte kalojen sisään.

Sivele kalojen pintaan öljyä, etteivät ne tartu ritilään. Grillaa miedohkolla lämmöllä 15-30 minuuttia kalan koosta ja grillistä riippuen. Käännä kalat varovasti isolla lastalla kypsymisen aikana.

Jos kypsennät kalat uunin grillivastuksen alla, nosta kalat folion päälle ritilälle ja grillaa kerran kääntäen. Kalat kypsyvät herkullisiksi myös uunissa. Nosta täytetyt kalat öljyttyyn vuokaan. Pirskota päälle ja vuokaan sitruunamehua ja öljyä. Kypsennä 180 asteessa 20-30 minuuttia tai kunnes kalat ovat kypsiä.

Tarjoa lisukkeeksi keitettyjä uusia perunoita tai grilliperunaviipaleita ja vihersalaattia.

Kokoa vartaat kalapaloista, kasviksista ja kokonaisista herkkusienistä.
Kokoa vartaat kalapaloista, kasviksista ja kokonaisista herkkusienistä. (Kuva Pro Kala)

Marinoidut kalavartaat

500 g kalafileitä (silakkaa, siikaa, ahventa, kuhaa tai haukea)

100 g herkkusieniä

4 pientä sipulia

pieni paprika

pala kesäkurpitsaa

Marinadi:

1/2 dl hunaja-omenaviinietikkaa

1/4 dl sitruunamehua

1 dl öljyä

1 tl viherpippurirouhetta

2 tl suolaa

2 kpl valkosipulinkynsiä

Valmista marinadi sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Leikkaa kalafileet kuutioiksi, kaada marinadi päälle ja anna maustua muutama tunti ennen grillausta. Paloittele paprika, kesäkurpitsa ja sipulit vartaaseen sopiviksi paloiksi. Kokoa vartaat kalapaloista, kasviksista ja kokonaisista herkkusienistä. Valele niitä muutaman kerran marinadilla grillauksen aikana.

Tarjoile friteerattu kala Mojo-kastikkeen, limenlohkon ja vihersalaatin kera.
Tarjoile friteerattu kala Mojo-kastikkeen, limenlohkon ja vihersalaatin kera. (Kuva Pro Kala)

Friteerattua kalaa ja Mojo Cubano -kastiketta

300 g kokonaista kalaa/ruokailija (esim. ahventa, kuhaa)

hienoa merisuolaa

vehnäjauhoa

0,5 l rypsiöljyä friteeraamiseen

Mojo Cubano -kastike:

0,5 dl oliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi

1 dl appelsiinin (tai 0,5 dl limen mehua)

0,5 tl oreganoa (tuoretta tai kuivattua)

0,5 tl jauhettua kuminaa

hienoa merisuolaa

mustapippuria myllystä

Friteerattu kala: Suomusta kalat joista on poistettu sisälmykset ja kidukset. Leikkaa kalan kylkiin muutama viilto per puoli. Mausta kala suolalla pinnasta ja sisältä. Jauhota kala kauttaaltaan kevyesti vehnäjauholla. Kuumenna öljy kattilassa tai korkeareunaisessa kasarissa, 170 °C-asteiseksi. Varo ettei öljy kuumene liikaa äläkä käytä liesituuletinta friteerauksen aikana!

Friteeraa kala kuumassa öljyssä kullanruskeaksi ja mehukkaan kypsäksi n. 5-10 minuuttia per puoli. Kypsennysaika riippuu kalan koosta ja paksuudesta. Nosta friteerattu kala talouspaperille valumaan teräslastan avulla. Tarjoile friteerattu kala Mojo-kastikkeen, limenlohkon ja vihersalaatin kera. Friteerattua kalaa voi valmistaa samalla menetelmällä myös fileoidusta ruodottomasta kalasta, mutta silloin kypsennysaika on lyhyempi.

Mojo Cubano -kastike: Purista sitrusmehu ja hienonna valkosipuli. Yhdistä kastikkeen ainekset keskenään. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Anna kastikkeen maustua muutaman tunnin ajan. Kastiketta voi säilyttää jääkaapissa.

Lue myös: Kirjolohi toimii ruoanlaitossa samalla tavalla kuin lohi – vaihtelua kaipaaville kolme herkullista reseptiä!

Kommentoi Facebookissa