Kolme tärkeää vinkkiä tulipalojen varalta

– Jos liekki roihahtaa, sammuta kynttilä tukahduttamalla, neuvoo SPEK:n projektipäällikkö Ira Pasi.

– Jos liekki roihahtaa, sammuta kynttilä tukahduttamalla, neuvoo SPEK:n projektipäällikkö Ira Pasi. (Kuva Kiinteistöliitto)

Suomessa syttyy vuosittain lähes 3 000 asuntopaloa, joista moni olisi estettävissä.

TURVALLISUUS Pimeää talvea on ihana valaista kynttilöiden ja ulkotulien avulla. Samalla tärkeää on kuitenkin huolehtia paloturvallisuudesta.

Asumisturvallisuuden asiantuntijan vinkit auttavat nauttimaan myös joulunajasta turvallisesti.

  1. Hoida palovaroittimet kuntoon

Puolessa kerrostaloasuntojen paloista puuttui toimiva palovaroitin. Palovaroittimesta huolehtiminen on ykkösasia.

– Pidä palovaroitin toimintakunnossa vaihtamalla paristot kerran vuodessa. Vaihda palovaroitin uuteen vähintään 7–10 vuoden välein. Vain toimiva palovaroitin varoittaa alkavasta tulipalosta sekä antaa sinulle aikaa pelastautua ja kutsua apua, sanoo Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK:n projektipäällikkö Ira Pasi.

  1. Säästäväisyys ei ole hyve rikkinäisten sähkölaitteiden kanssa

Huolehdi sähkölaitteiden käytöstä ja kunnossapidosta.

– Rispaantuneet laturinjohdot, räpsyvät valaisimet, tuoksuvat pesukoneet ja surisevat silitysraudat ovat kodin kyseenalaisia kestosuosikkeja, Ira Pasi kertoo.

– Säästäväisyys ei ole hyve, kun on kyse rikkinäisestä elektroniikasta. Älä käytä viallista sähkölaitetta, vaan korjaa tai vaihda se uuteen heti vian ilmettyä.

  1. Pidä kynttilöistä ja ulkotulista huolta

Viime vuonna 96 rakennuspaloa syttyi kynttilästä tai ulkotulesta. Tunnelmallisista tulista täytyy siis pitää hyvää huolta.

– Polta kynttilää vain vakaalla, palamattomalla alustalla riittävän etäällä muista esineistä. Jätä kynttilöiden väliin riittävästi tilaa. Älä jätä kynttilää palamaan ilman valvontaa. Jos liekki roihahtaa, sammuta kynttilä tukahduttamalla. Sijoita ulkotulet vähintään 3–5 metrin etäisyydelle palavasta materiaalista, myös räystäsrajasta, ja kiinnitä ulkotulet hyvin, Ira Pasi kertaa muistisäännöt.

Myös taloyhtiöllä on suuri rooli paloturvallisuuden parantamisessa. Kaikki lähtee kunnossa olevasta pelastussuunnitelmasta, jonka asukkaat tuntevat. Esimerkiksi vakuutuskorvaukset voivat jäädä saamatta, jos taloyhtiö ei ole noudattanut määräyksiä.

Ylimääräistä tavaraa ei saa myöskään olla rakennuksien seinustoilla ja poistumisreiteillä. Ja kuten asukkaiden huoneistoissa, myös yleisissä tiloissa on hyvä olla toimintakuntoiset palovaroittimet, jotka varoittavat koko porraskäytävää.

Kommentoi Facebookissa