Koossa 50 000 allekirjoitusta – kansalaisaloite maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta etenee eduskuntaan

Tällä hetkellä lukiolainen voi joutua maksamaan opinnoistaan jopa 2 500 euroa.

Tällä hetkellä lukiolainen voi joutua maksamaan opinnoistaan jopa 2 500 euroa. (Kuva Fotolia)

Lakimuutoksia vaativaan kansalaisaloitteeseen kerätään allekirjoituksia vielä viikon ajan.

OPISKELU Kansalaisaloite maksuttoman toisen asteen puolesta on saavuttanut 50 000 allekirjoitusta ja etenee eduskunnan käsittelyyn. Vaadittujen allekirjoitusten raja ylittyi 11.3.2018.

Aloitteessa vaaditaan selvityksiä ja lakimuutoksia toisen asteen opintojen muuttamisesta aidosti maksuttomiksi. Tällä hetkellä lukiolainen voi joutua maksamaan opinnoistaan jopa 2 500 euroa ja Suomen Lukiolaisten Liiton näkemyksen mukaan tämä asettaa nuoret keskenään eriarvoiseen asemaan.

– Monille kustannukset ovat syy lukion lopettamiseen, ja tähän useat lukiolaiset haluavat nyt muutosta. Huoli on herännyt etenkin niiden lukiolaisten puolesta, joilla menee heikommin. Rahan puute ei saa katkaista kenenkään koulutuspolkua. Tämä on meille tärkeä asia, toivomme että se on sitä myös kansanedustajille, summaa SLL:n puheenjohtaja Alvar Euro.

Maksuton toisen asteen koulutus kaikille -kansalaisaloitteeseen kerätään allekirjoituksia 18.3.2018 asti. Tämän jälkeen kannatusilmoitukset toimitetaan Väestörekisterikeskukselle, joka tarkastaa niiden oikeellisuuden ja vahvistaa hyväksyttyjen kannatusilmoitusten määrän.

– Kaikilla nuorilla tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskella toisella asteella. Kansalaisaloitteen ansiosta toisen asteen opintojen kustannukset ovat nousseet valtakunnalliseen keskusteluun nyt aiempaa painokkaammin. Hienoa, että aloitteen kautta saamme asian eduskunnan käsittelyyn, iloitsee Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

Kansalaisaloitteen käynnistivät Pelastakaa Lapset ry, Suomen Lukiolaisten Liitto, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry, Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU ry, Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf, Nuorten mielenterveysseura – Yeesi ry ja Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry sekä Suomen Vanhempainliitto.

  • Kansalaisaloitteen löydät klikkaamalla tästä.

Kommentoi Facebookissa