Keskustataustaisen Nuorisosäätiön päättäjien sotkuja selvitetään – puheenjohtaja joutui luopumaan paikastaan

Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen yritti aikoinaan myös eduskuntaan, Urho Kekkonen tarkkaili taustalta.

Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajan tehtävän nyt jättänyt Perttu Nousiainen yritti aikoinaan myös eduskuntaan, Urho Kekkonen tarkkaili taustalta. (Kuva AOP)

Julkisuudessa jälleen oleva säätiö muistetaan tuomioitakin tuoneesta vaalirahakohusta.

NUORISOSÄÄTIÖ Nuorisosäätiö kertoo olevansa mukana nuoren elämän itsenäisen asumisen ja aikuisuuden alkutaipaleella. Kun elämässä pitää ponnistaa ja pärjätä omillaan, Nuorisosäätiö sanoo auttavansa ja tarjoavansa vuokrakoteja. Säätiö ilmoittaa tukeneensa aikuisuuden kynnyksellä jo lähes 16 000 nuorta.

Nuorisosäätiön julkisuuskuvaan on kuitenkin tullut vuosien aikana suuria säröjä. Syksyllä 2009 nousi kohu, kun Nuorisosäätiö oli myöntänyt vaalitukea keskustalaisille poliitikoille kuten silloiselle puheenjohtajalleen Antti Kaikkoselle sekä entiselle puheenjohtajalleen Matti Vanhaselle. Vuonna 2013 Antti Kaikkonen sai vaalirahakohuun liittyen viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen luottamusaseman väärinkäytöstä.

Vuonna 2016 uutisoitiin Nuorisosäätiön tekevän toimintaperiaatteensa vastaisia liiketoimia, säätiö oli muuttunut merkittäväksi kovan rahan rakennuttajaksi ja vuokranantajaksi. Säätiö oli antanut merkittäviä yleishyödyllisyyslainsäädännön vastaisia lainoja ja takauksia sekä laajentanut toimintaansa Viroon. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA vaati säätiötä korjaamaan toimintansa lainmukaiseksi. Päivän Lehti kirjoitti asiasta tässä.

Nuorisosäätiön lahjusjutussa Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2013 Antti Kaikkosen viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen luottamusaseman väärinkäytöstä.
Nuorisosäätiön lahjusjutussa Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2013 Antti Kaikkosen viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen luottamusaseman väärinkäytöstä. (Kuva AOP)

Nyt Yle kertoo, kuinka Verohallinnon ilmoituksen johdosta poliisi on käynnistänyt tutkinnan. Tapauksessa epäillään Salpausselän Rakentajien johtajia törkeistä veropetoksista ja kirjanpitorikoksista. Epäilyn mukaan lahtelainen rakennusliike olisi siirtänyt miljoonia Viroon konsulttipalkkioiden varjolla.

Siirroilla olisi puolestaan järjestetty maksuja omissa liiketoimissaan vaikeuksiin joutuneelle Nuorisosäätiön johtajalle Perttu Nousiaiselle. Poliisin tutkinnan kohteena ovat Ylen mukaan suuret lainat, joita Perttu Nousiaisen sekä Nuorisosäätiön asiamiehen Aki Haaron yhtiöt ovat saaneet virolaisilta pöytälaatikkoyhtiöiltä. Myös Haaro sai vuonna 2013 tuomion luottamusaseman väärinkäytöstä. Sekä SSR että Perttu Nousiainen kiistävät nyt tutkittavan asian.

Nuorisosäätiön eri hankkeissa mukana ollut Salpausselän Rakentajat Oy on Päijät-Hämeen suurin yksityinen rakennusliike, jonka ympärille on vuonna 2015 perustettu SSR Group -konserni. Ylen julkistamista Panaman papereista aikoinaan selvisi, että yhtiön pääomistaja yrittäjä Mika Wilenius salasi omistuksiaan Helsingin pörssin yrityksissä panamalaisen asianajotoimisto Mossack Fonsecan perustaman veroparatiisiyhtiön avulla.

SSR Groupilla on ollut myös useita rakennushankkeita, joita ovat olleet edistämässä vaalirahakohusta tutut liikemiehet Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki. Kesällä 2017 SSR:n johdossa tehtiin muutoksia, kun toimitusjohtaja vaihtui ja Mika Wilenius jäi pois hallituksesta.

Kohun keskellä oleva Perttu Nousiainen on toiminut Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajana. Hän on ollut aikoinaan myös keskustanuorten puheenjohtajana sekä Kuopion kaupunginhallituksen- ja valtuuston puheenjohtajana, sekä pyrkinyt kansanedustajaksi.

Nyt Nuorisosäätiö ilmoittaa, että hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen on luopunut tehtävästään ja säätiön hallituksen jäsenyydestä. Uutena puheenjohtajana on 11.3.2018 aloittanut Mikko Henttonen. Nousiainen katsoo tiedotteessaan, että pystyy eroamisellaan parhaiten takaamaan Nuorisosäätiön työrauhan. Mikko Henttonen, 44, tulee Nuorisosäätiön hallitukseen organisaation ulkopuolelta.

  • EDIT 14.00: Lisätty Patentti- ja rekisterihallituksen tiedote

PRH: Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajan erottamishakemus käräjäoikeudelle 9.3.2018

PRH on 9. maaliskuuta 2018 jättänyt Helsingin käräjäoikeuteen Nuorisosäätiö sr:n hallituksen puheenjohtajan erottamista koskevan hakemuksen. PRH vaati, että käräjäoikeus erottaa säätiön hallituksen puheenjohtajan säätiölain 14 luvun 10 §:n nojalla. PRH:n näkemyksen mukaan säätiön hallituksen puheenjohtaja on toiminut törkeästi säätiölain vastaisesti.

Erottamishakemus on 9. maaliskuuta 2018 mennyt tiedoksi Nuorisosäätiölle. PRH:lle on 12.3.2018 ilmoitettu hallituksen puheenjohtajan erosta. PRH peruu erottamista koskevan vaatimuksen, kun säätiön hallituksen puheenjohtajaa koskeva muutos on merkitty säätiörekisteriin.

Erottamishakemuksessa on kyse PRH:n valvontavelvollisuuden toteuttamisesta tilanteessa, jossa erottamisen tiukat säätiölainmukaiset edellytykset täyttyvät. PRH:n hakemuksen mukaan säätiön hallituksen puheenjohtaja on yhdessä säätiön toimitusjohtajan kanssa hankkinut omistamillensa yhtiöille säätiölain vastaisen huomattavan suuruisen taloudellisen edun asemassa, jossa hänen tärkein tehtävänsä on ollut säätiön tarkoituksen huolellinen toteuttaminen.

PRH:lla ei ole säätiölain mukaan mahdollisuutta hakea toimitusjohtajan erottamista. Toimitusjohtajan erottaminen kuuluu säätiön hallituksen toimivaltaan.

Nuorisosäätiön valvonta-asia on PRH:ssa tullut vireille 24.8.2016 Yleltä saatujen tietojen perusteella.

Kommentoi Facebookissa