Matti Suur-Hamari laski lumilautacrossin paralympiakultaan – menetti jalkansa aikoinaan moottoripyöräonnettomuudessa

Viikon lopulla Matti Suur-Hamari nähdään paralympialaisissa vielä kisaamassa banked slalomissa.

Viikon lopulla Matti Suur-Hamari nähdään paralympialaisissa vielä kisaamassa banked slalomissa. (Kuva AOP)

Hallitseva lumilautacrossin ja banked slalomin maailmanmestari kuului Suomen mitalitoivoihin PyeongChangissa.

PARALYMPIALAISET Lumilautailija Matti Suur-Hamari sai kunnian kantaa Suomen lippua Sotshin 2014 paralympialaisten päättäjäisissä, hän kantoi Suomen lippua myös PyeongChangin 2018 paralympialaisten avajaisissa.

Hallitseva lumilautacrossin ja banked slalomin maailmanmestari Suur-Hamari kuuluikin talviparalympiajoukkueen mitalitoivoihin. Eikä Suur-Hamari pettänyt odotuksia.

Lumilautacrossin välierässä suomalainen voitti USA:n hallitsevan paralympiavoittajan Evan Strongin ja finaalilaskussa niin ikään amerikkalaisen Keith Gabelin. Kultamitali varmistui 31-vuotiaalle rovaniemeläiselle jo laskun alkuvaiheissa, kun Gabel kaatui.

Suur-Hamari aloitti lumilautailun jo vuonna 1999, mutta kymmenen vuotta myöhemmin hän joutui pahaan moottoripyöräonnettomuuteen risteysalueella. Auton kanssa kolaroinnin seurauksena hänen vasen jalkansa amputoitiin polven alapuolelta.

– Jos ajatellaan lumilautacrossia, niin en sanoisi, että proteesista on ihan hirveästi minulle hyötyä siinä. No, varpaat eivät palele niin paljon kuin muilla, mutta eipä siitä oikein muuta etua ole, Matti Suur-Hamari sanaili Ylen haastattelussa tunnelmiaan ennen kisaa.

Viikon lopulla Matti Suur-Hamari nähdään vielä kisaamassa banked slalomissa. Tulevaisuudessa mies on kertonut aikovansa kokeilla kuntoaan myös vammattomien kisoissa.

Kommentoi Facebookissa